Στυλιανίδης: Δεν τήρησε τον προβλεπόμενο σχεδιασμό η Αττική Οδό

Στυλιανίδης: Δεν τήρησε τον προβλεπόμενο σχεδιασμό η Αττική Οδό

Ευθύνες στην Αττική Οδό για τις εικόνες χάους που επικράτησαν στον αυτοκινητόδρομο με τον εγκλωβισμό εκατοντάδων οδηγών επέρριψε εκ νέου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, λέγοντας πως δεν υπήρξε επαφή της εταιρείας με την Τροχαία, όπως συνέβη σε άλλους αυτοκινητοδρόμους, στους οποίους αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

 «Κάναμε δύο συσκέψεις μέχρι την Παρασκευή και είδαμε πως ακριβώς έπρεπε να κινηθούμε. Όλοι έλεγαν ότι η Αττική Οδός είχε πάντα καλές επιδόσεις αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ

Ο επικεφαλής της διαχείρισης κρίσεων σημείωσε ωστόσο ότι «εάν είχαμε κάνει τον σχεδιασμό με βάση την εξέλιξη του φαινομένου και αν συνέβαινε ότι και στην Αθηνών - Λαμία, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού, η εικόνα θα ήταν διαφορετική». 

«Στη Νέα Οδό είχαμε επιτυχία και στην Αττική Οδό υπήρξαν προβλήματα. Έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση προς την Τροχαία όπως συνέβη και με τη Νέα Οδό. Η διαχείριση κρίσεων δεν είναι τόσο έτοιμη όσο νομίζουμε. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν παθογένειες γι αυτό πρέπει να τα δούμε όλα. και τις συμβάσεις και τον ρόλο του κράτους», υποστήριξε Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ένταση του φαινομένου ξεπέρασε κάθε μετεωρολογική πρόβλεψη «αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία», σημείωσε και ζήτησε συγνώμη από όλους όσους ταλαιπωρήθηκαν, καθώς όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα του σχεδιασμού».

Αναφερόμενος στα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπήρξαν σε Κατεχάκη και Μεσογείων τόνισε πως την ευθύνη για τη λειτουργία τους την έχει η Περιφέρεια Αττικής, αν και όπως πρόσθεσε, θα ήταν εκ μέρους του ανώριμο να κατανείμει ευθύνες, χωρίς να υπάρχει επιστημονική αξιολόγηση της κατάστασης.

Επίσης, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε ότι το όλο σύστημα πρέπει να βελτιωθεί και τα διδάγματα της κακοκαιρίας πρέπει να αντληθούν από όλους, αλλά και να φτιαχτεί ένα ισχυρότερο σύστημα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.