Στροφή Έλον Μασκ: H Tesla δεν θα αποδέχεται το bitcoin για την αγορά αυτοκινήτων

Στροφή Έλον Μασκ: H Tesla δεν θα αποδέχεται το bitcoin για την αγορά αυτοκινήτων

Ο ιδρυτής της Tesla Μασκ ανακοίνωσε σήμερα ότι η αυτοκινητοβιομηχανία του δεν θα αποδέχεται το πλέον διάσημο κρυπτονόμισμα bitcoin για την αγορά αυτοκίνητων, σε μια στροφή 180°  η οποία δικαιολογήθηκε από τον ίδιο στη βάση «περιβαλλοντικών ανησυχιών».

Ο Μασκ δήλωσε ότι συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες τονίζοντας ότι ο άνθρακας έχει τις χειρότερες εκπομπές από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο. «Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα και πιστεύουμε ότι έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει μεγάλο κόστος για το περιβάλλον», ανέφερε στο Twitter.

Εδώ και καιρό πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων και επενδυτών της Tesla αμφισβητούσαν το κατά πόσο ο Μασκ συμμερίζεται τις ανησυχίες που απορρέουν από την εξόρυξη του Bitcoin. Όλο και περισσότεροι πλέον το κριτικάρουν για το ενεργειακό, και κατά συνέπεια περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Οι επικριτές του  Bitcoin θεωρούν το κρυπτονόμισμα βρώμικο, για τον απλούστατο λόγο ότι η διαδικασία δημιουργίας τους, το λεγόμενο mining (εξόρυξη) καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως εάν ήταν χώρα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αξία του ψηφιακού νομίσματος να κατρακυλήσει έως και κατά 15%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 46.000 δολαρίων. Λίγο αργότερα, βέβαια, οι ρευστοποιήσεις αποκλιμακώθηκαν και αυτή τη στιγμή η αξία του Bitcoin καταγράφει απώλειες της τάξης του 10% με την τιμή του στα 51.345 δολάρια.

Στα τέλη Απριλίου είχε γίνει γνωστό ότι η Tesla πούλησε 272 εκατομμύρια από το 1,5 δισεκατομμύριο που είχε αγοράσει τον Φεβρουάριο. Στην έκθεση που συνοδεύει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας, αναφέρει πως από αυτή την ενέργεια κέρδισε 101 εκατομμύρια. Κάποιοι θεώρησαν αυτή την κίνηση έξυπνη, επειδή κατοχυρώνει κάποια κέρδη από την αγορά των Bitcoin.

Ο Μασκ δικαιολόγησε την πώληση σε ένα tweet αναφέροντας πως η Tesla πούλησε το 10% των συμμετοχών της ουσιαστικά για να αποδείξει τη ρευστότητα του Bitcoin ως εναλλακτικής λύσης για την κατοχή μετρητών στον ισολογισμό. Ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει πουλήσει κανένα από τα Bitcoin που έχει αποκτήσει για λογαριασμό του.

Δυο μέρες πάντως πριν τη σημερινή ανακοίνωση του, ο Μασκ ξεκινούσε διαδικτυακή δημοσκόπηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter. καλώντας τους περίπου 53,8 εκατομμύρια followers του να ψηφίσουν εάν συμφωνούν με την αποδοχή των dogecoins από την Tesla. 

Οι αναρτήσεις του Μασκ φέτος έχουν μετατρέψει το πάλαι ποτέ άγνωστο ψηφιακό νόμισμα, που ξεκίνησε σαν αστείο στα social media, στο όνειρο κάθε κερδοσκόπου. Ωστόσο, το κρυπτονόμισμα έχασε πάνω από το 1/3 της αξίας του από την Κυριακή, καθώς ο Μασκ το αποκάλεσε «βαβούρα», ενόσω εκτελούσε καθήκοντα παρουσιαστή στο «Saturday Night Live».