Στρεβλός ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ, με «δεκανίκι» τις κρατικές ενισχύσεις

Στρεβλός ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ, με «δεκανίκι» τις κρατικές ενισχύσεις

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Στρεβλός χαρακτηρίζεται ο τρόπος ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις, μέσω των ταριφών, καλύπτουν το 100% του ρίσκου της επένδυσης, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά και ταυτόχρονα διευκολύνουν τη διεύρυνση των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού, που επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ υπολογίζεται σήμερα στα 5000 MW. Για το 2015 αμείφτηκαν με 164 ευρώ/MWh  μεσοσταθμικά,  τα συνολικά έσοδα τους ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ αφορούσε στις κρατικές ενισχύσεις και μόνον τα 430 εκατ. ευρώ προήλθαν από την αγορά. Βέβαια, τα περισσότερα έσοδα, όπως διευκρινίσθηκε, αφορούν στα φωτοβολταϊκά και πολύ λιγότερο τα αιολικά και τις άλλες τεχνολογίες, που έχουν πολύ μικρότερες ταρίφες.

Η πολιτεία, επισήμανε ο κ. Βερροιόπουλος, έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν προχώρησε σε τολμηρές τομές στον τομέα αυτό. «Δεν έγιναν», είπε, «ο αναγκαίες αλλαγές έγκαιρα και το new deal, το 2014, κατέληξε στο να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Νέος μηχανισμός

Τώρα, το ΥΠΕΝ ετοιμάζει ένα νέο υποστηρικτικό μηχανισμό για τις ΑΠΕ, σε εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και με στόχο να αντιμετωπίσει μόνιμα το πρόβλημα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, ήδη, έχει ολοκληρωθεί το κείμενο της προκοινοποίησης προς την Κομισιόν, ώστε να διασφαλισθεί μια πρώτη συναίνεση για τις νέες ρυθμίσεις και το οποίο θα σταλεί άμεσα, πιθανόν και αύριο. Ταυτόχρονα, θα δοθεί και το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ προς διαβούλευση και το επόμενο βήμα θα είναι να κληθούν από το ΥΠΕΝ οι εμπλεκόμενοι φορείς για ανταλλαγή απόψεων με το υπουργείο πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο.

Ήδη, το liberal.gr έχει μεταδώσει ορισμένες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νέο σχήμα ανάπτυξης των ΑΠΕ και το οποίο θα βασίζεται πλέον στο σύστημα feed in premium (εγγυημένη διαφορική τιμή αποζημίωσης), που προβλέπει αμοιβή για τις ΑΠΕ, η οποία θα προκύπτει μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, για την πώληση της παραγωγής ΑΠΕ απευθείας στην αγορά, με βάση την Οριακή Τιμή του Συστήματος, συν ένα επιπλέον premium (ένα είδος κρατικής ενίσχυσης), το οποίο θα οριστεί διοικητικά. Ο πρώτος πιλοτικός διαγωνισμός προβλέπεται να γίνει στις αρχές Απριλίου, αποκλειστικά για φωτοβολταϊκά, για την πώληση παραγωγής ως 30 MW αρχικά και στη συνέχεια, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, η ποσότητα αυτή θα βαίνει αυξητικά.

Ξανά στον «χάρτη» οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

Με το νέο σύστημα για τις ΑΠΕ, επιδιώκεται, όπως είπε ο κ. Βερροιόπουλος, να μπουν ξανά στο χάρτη οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, ενώ ως το 2020 εκτιμάται ότι θα προστεθούν 2500 MW από νέες ΑΠΕ, που θα είναι συνδυασμός, αιολικών και φωτοβολταϊκών. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει να προωθήσει στην επόμενη 4ετία και νέες τεχνολογίες, όπως, το βιοαέριο, η βιομάζα και η γεωθερμία, αν και τα ποσοστά ανάπτυξης τους δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακά όσο των αιολικών και των φωτοβολταϊκών.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας ανακοίνωσε ότι προωθείται η αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), καθώς υπάρχει κοινοτική υποχρέωση από 1/1/2021 όλα τα παλιά κτίρια να παρουσιάζουν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, με τα νέα κτίρια η αντίστοιχη ημερομηνία να είναι η 1/1/2019. Με βάση την Οδηγία 27, η οποία ήδη αποτελεί εσωτερική νομοθεσία, και αφορά στο δείκτη εξοικονόμησης ενέργειας, το 2020 θα πρέπει να έχουν εξοικονομηθεί 18.400.000 τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου. Το ΥΠΕΝ επιδιώκει να αξιοποιήσει κοινοτικά κονδύλια για την αναβάθμιση των ενεργοβόρων κτιρίων και για το λόγο αυτό ο κ. Βερροιόπουλος απηύθυνε πρόσκληση σε Περιφέρειες και Δήμους να σχεδιάσουν σχέδια ενεργειακής εξοικονόμησης για τα κτίρια τους.

Προς αυτό το σκοπό, άλλωστε, κρίνεται σκόπιμη η σύσταση Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα αποτελέσει σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέλος, ο κ. Βερροιόπουλος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως σε οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και ενεργοβόρα σπίτια, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να καταπολεμηθεί και η «μαύρη» εργασία στον  τομέα των κατασκευών. Οι διαθέσιμοι πόροι υπολογίζονται σε 292 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα 80 εκατ. ευρώ που δεν αξιοποιήθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα. Ο νέος οδηγός του καινούριου προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.