Στους Τζ. Γκούντιναφ, Στ. Γουίτινγχαμ και Α. Γιοσίνο το Νόμπελ Χημείας

Στους Τζ. Γκούντιναφ, Στ. Γουίτινγχαμ και Α. Γιοσίνο το Νόμπελ Χημείας

Στον Αμερικανό Τζoν Γκούντιναφ, στον Βρετανό Στάνλεϊ Γουίτινγχαμ και στον Γιαπωνέζο Ακίρα Γιοσίνο απονέμει το Βραβείο Νόμπελ Χημείας η Σουηδική Ακαδημία, για τη δημιουργία μπαταριών ιόντων λιθίου.

Στο σκεπτικό της η Ακαδημία αναφέρει πως «αυτή η ελαφριά, επαναφορτιζόμενη και ισχυρή μπαταρία χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή παντού, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Επίσης, μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια κοινωνία χωρίς ορυκτά καύσιμα».

Ως επακόλουθο της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970, ο Στάνλεϊ Γουίτιγχαμ ξεκίνησε να διερευνά μη - ορυκτές πηγές ενέργειας. Τότε δημιούργησε την πρώτη μπαταρία λιθίου - ιόντων, στην ουσία ανακάλυψε μια πρωτοποριακή κάθοδο (αρνητικό ηλεκτρόδιο) σε μια μπαταρία λιθίου - ιόντων από δισουλφίδιο του τιτανίου Στη συνέχεια ο Γκούντιναφ διπλασίασε την ισχύ της, ενώ ο Γιοσίνο ελαχιστοποίησε το καθαρό λίθιο εντός της μπαταρίας καθιστώντας τη χρήση της πολύ πιο ασφαλή.

To βίντεο της ανακοίνωσης

Ο Τζόν Γκούντιναφ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που πρόκειται να κλείσει 97 χρόνια ζωής, είναι ο πιο ηλικιωμένος που βραβεύεται με Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Ο ίδιος θεωρεί ότι η χρήση αυτής της μπαταρίας θα μπορέσει να γίνει ακόμα πιο ευρεία, εάν η ενέργεια της αρχίσει να παράγεται από οξείδιο μετάλλου αντί για δισουλφίδιο. Το 1980 έδειξε ότι ο συνδυασμός οξειδίου κοβαλτίου και ιόντων λιθίου μπορεί να παράγει ηλεκτρική τάση έως και 4 βόλτ.

Ο Ακίρα Γιοσίνο, 71 ετών, δημιούργησε την πρώτη μπαταρία λιθίου-ιόντων που βγήκε στην αγορά το 1985. Πάνω από τρεις δεκαετίες αργότερα, η ζήτηση για μπαταρίες λιθίου - ιόντων αυξάνεται κατακόρυφα, ιδιαίτερα λόγω της δημιουργίας και της χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο πλαίσιο των δράσεων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. "Πιστεύω ότι η αλλαγή του κλίματος είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση για την ανθρωπότητα και οι μπαταρίες λιθίου - ιόντων μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρισμό", δήλωσε ο Ακίρα Γιοσίνο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο "Meijo" στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας.