Στους έξι οι νεκροί ομογενείς κοντά στην Μαριούπολη - Τους Ουκρανούς «δείχνει» η ρωσική πλευρά

Στους έξι οι νεκροί ομογενείς κοντά στην Μαριούπολη - Τους Ουκρανούς «δείχνει» η ρωσική πλευρά

Ακόμη τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο χωριό Μπουγάζ κοντά στην Μαριούπολη της Ανατολικής Ουκρανίας.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και έξι ακόμη τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, κατά τη διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά. 

Κυρ. Μητσοτάκης: «Θλίψη και οργή» για τον θάνατο των ομογενών στην Ουκρανία

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Twitter, για τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

«Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη τέσσερις ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στο χωριό Μπουγάζ κοντά στη Μαριούπολη της Ανατολικής Ουκρανίας.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι δύο ομογενείς έχασαν τη ζωή τους και έξι ακόμη τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, κατά τη διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζοντας τον ρωσικό βομβαρδισμό αμάχων στο Σαρτανά.

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δένδιας: Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο των δύο ομογενών

Την οδύνη του για τον θάνατο των δύο ομογενών και τον τραυματισμό άλλων έξι εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού εναντίον αμάχων στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ έκανε γνωστό πως με εντολή του Ν. Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε την Κυριακή στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της προστίθεται επίσης: «Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

«Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».