Στους 636 οι νεκροί  - Αύξηση κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο
Κορονοϊός

Στους 636 οι νεκροί - Αύξηση κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο

«Θερίζει» ο κορονοϊός στην Κίνα, καθώς μέσα σε 24ώρες καταγράφτηκαν 73 θάνατοι με το συνολικό αριθμό θυμάτων να φτάνει τους 636 παγκοσμίως και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 31.000. Στην Ιταλία διαγνώσθηκε και τρίτο κρούσμα κορονοϊού, ενώ τριπλασιάστηκαν οι ασθενείς στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που παραμένει σε καραντίνα στην Ιαπωνία.

Οι εξελίξεις στην εξάπλωση του ιού προκαλούν αυξημένη ανησυχία παγκοσμίως. Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε 636 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα, αφού άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής υγείας σήμερα Παρασκευή.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων, συνολικά 69, καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας. Οι 64 από τους ασθενείς πέθαναν στην πόλη Ουχάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα. Σε όλη την κινεζική επικράτεια καταγράφηκαν 3.143 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, γεγονός που αυξάνει σε 31.161 το σύνολο των κρουσμάτων.

Εξ αυτών, «4.821 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», ενώ αντίθετα «1.540 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ΠΟΥ επιχειρεί τον συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας θεραπείας ή εμβολίου, συγκαλώντας ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν αναλυτικά τα θέματα επιδημιολογίας του νέου ιού, της κλινικής φροντίδας, των εμβολίων, θεραπευτικών σχημάτων και διαγνωστικών, της αντιμετώπισης των ζωονόσων, αλλά και τη συμβολή των κοινωνικών επιστημών στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τρίτο κρούσμα στην Ιταλία 

Ένας Ιταλός πολίτης, ο οποίος είχε φτάσει αεροπορικώς στην Ρώμη από την Κίνα την περασμένη Δευτέρα, μαζί με άλλους πενήντα πέντε Ιταλούς που ζούσαν μόνιμα στην πόλη Ουχάν, διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.  Ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι χθες βρισκόταν σε καραντίνα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τσεκινιόλα, κοντά στην Ρώμη και μόλις οι γιατροί παρατήρησαν τα ύποπτα συμπτώματα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι. Στην παρούσα φάση παρουσιάζει μόνον λίγο πυρετό, ο οποίος δεν προκαλεί ανησυχία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα δυο Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονταν την Ρώμη διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι, όπου εξαιτίας αναπνευστικών επιπλοκών έχουν εισαχθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Μολύνθηκαν 41 άτομα σε κρουαζιερόπλοιο

Άλλοι 41 από τους 3.700 και πλέον επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Γιοκοχάμας, επαληθεύτηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σκάφος σε συνολικά 61, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας.

Οι επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο είναι πάνω από 3.700, οι 273 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο. Οι 41 ασθενείς, όπως και οι είκοσι που είχαν εντοπιστεί ήδη, θα αποβιβαστούν και θα διακομιστούν σε νοσοκομεία, διευκρίνισε ο Κάτο.

Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα, καταρχήν για 14 ημέρες, τη Δευτέρα.

Αεροπλάνα στέλνουν στην Κίνα, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δύο αεροσκάφη αναχώρησαν από την πόλη Ουχάν της Κίνας και βρίσκονται εν πτήσει προς τις ΗΠΑ, εν μέσω της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, χωρίς να διευκρινίζει πόσοι είναι οι επιβαίνοντες στα δύο αεροσκάφη, αν είναι αποκλειστικά υπήκοοι των ΗΠΑ ή όχι, ούτε το πού ακριβώς θα κατευθυνθούν οι πτήσεις.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να στείλει άλλο ένα αεροσκάφος να παραλάβει υπηκόους της πόλης-κράτους από την Ουχάν. Ήδη, 92 υπήκοοι Σιγκαπούρης επαναπατρίστηκαν από την Ουχάν, με πτήση που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ορισμένοι εκ των οποίων έχει έκτοτε επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της πόλης-κράτους, κάποιοι από τους υπηκόους της χώρας που είχαν εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης δεν συμπεριλήφθηκαν στην πτήση εκείνη.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο κορονοϊός χτύπησε και βρέφη - Τις υποδομές του ΟΗΕ αξιοποιεί ο ΠΟΥ

ΠΟΥ: Χρόνια η έλλειψη εξοπλισμού προστασίας για τον κορονοϊό