Πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα - Κλείνει το Σινικό Τείχος
Κοροναϊός

Πάνω από 30 εκατ. άνθρωποι σε καραντίνα - Κλείνει το Σινικό Τείχος

Στους 26 αναθεωρήθηκαν οι νεκροί από την επιδημία πνευμονίας που αποδίδεται στον νέο κοροναϊό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αρχών της Κίνας, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 830. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα.

Σημειώνεται πως πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πλέον σε πόλεις της κεντρικής Κίνας που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ στην Ουχάν θα ανεγερθεί σε χρόνο ρεκόρ νοσοκομείο για τη νοσηλεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ακόμη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα κλείσει από το Σάββατο κάποια τμήματα του Σινικού Τείχους, του εμβληματικού μνημείου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Εχθές, η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε για το θέμα, έκρινε ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε αν ο νέος κοροναϊός αποτελεί κατάσταση εκτάκτου υγειονομικής ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Νέο νοσοκομείο στην Ουχάν

Ξεκίνησε η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 1.000 κλινών για τη νοσηλεία όσων μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το νέο νοσοκομείο κατασκευάζεται γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Ουχάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.

Κρούσματα εκτός Κίνας

Μη θανατηφόρα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη (3), την Ιαπωνία (2), τη Νότια Κορέα (2), την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Ουχάν.

9 πόλεις σε καραντίνα, ναοί, Απαγορευμένη Πόλη, σιδηροδρομικοί σταθμοί και η Ντίσνεϊλαντ

Η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης από αύριο Σάββατο σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός. Συνήθως το πάρκο Ντίσνεϊ της Σανγκάης είναι γεμάτο κόσμο στη διάρκεια των επταήμερων διακοπών για το κινεζικό νέο έτος.

Η πόλη Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και μετρά περισσότερους από 6 εκατ. κατοίκους, έγινε η 9η στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο. Στην Ουχάν, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου. Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα.

Συνολικά 10 πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας έχουν αναστείλει την κυκλοφορία κάποιων μέσων μεταφοράς, σύμφωνα με την Hubei Daily.

Τα λεωφορεία στις πόλεις Τσίμπι, Σιαντάο, Ζιγιάνγκ, Κιανγιάνγκ, Σιανίνγκ, Χουανγκσί και Ένσι έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν. Στην Έζου έχει ανασταλεί και η κυκλοφορία των τρένων.

Στην πόλη Ζιγιάνγκ είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι εκτός των νοσοκομείων, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των βενζινάδικων και των φαρμακείων.

Κάποιοι διάσημοι ναοί της Κίνας επίσης έχουν κλείσει. Η Χαϊκού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν, έχει κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία. Στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ έχει κλείσει και η Απαγορευμένη Πόλη.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥ: «Μέσου κινδύνου» ο νέος κοροναϊός - Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα