Στους 116 οι μετανάστες που περισυνέλεγησαν από το Λιμενικό

Στους 116 οι μετανάστες που περισυνέλεγησαν από το Λιμενικό

Τρία νέα διαφορετικά περιστατικά σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Αιγαίο, όπου το Λιμενικό Σώμα προχώρησε στη διάσωση και περισυλλογή 116 μεταναστών και προσφύγων. 

Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή, δύο ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, πνευστή λέμβο με 27 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφερθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Περιπολικό σκάφος του λιμενικού εντόπισε επίσης μηχανοκίνητη λέμβο με 42 μετανάστες και πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου. Οι μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο Φαρμακονήσι.

Επίσης, στον εντοπισμό και τη διάσωση 47 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου «ΠΡΑΣΟ» της Σάμου προχώρησε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού. Οι μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Βαθύ της Σάμου.

Η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μεγάλο «αγκάθι». Η πίεση για εξεύρεση λύσης αυξάνεται λόγω και της έλευσης του χειμώνα αλλά και της μεγάλης ροής που παραμένει αυξημένη. 

Στην έκθεση προόδου της Κομισιόν αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «πρόσφατα σημειώθηκε σημαντική αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά νησιά. Από την αρχή του 2019 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, καταγράφηκαν πάνω από 47.500 αφίξεις στην Ελλάδα (διά θαλάσσης και διά ξηράς), ήτοι αύξηση κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Τους μήνες του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2019 καταγράφηκαν τα υψηλότερα μηνιαία επίπεδα αφίξεων από τότε που τέθηκε σε ισχύ η δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. Αποτέλεσμα ήταν η περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι όλο και πιο δύσκολη».