Στους 11 οι νεκροί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου - 30 νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Στους 11 οι νεκροί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου - 30 νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα

Σε έξαρση βρίσκεται ο Ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε μόλις μία εβδομάδα σημειώθηκαν άλλοι έξι θάνατοι ασθενών ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 11 την φετινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα τέλη Μαίου έως χθες το βράδυ έχουν καταγραφεί συνολικά 107 κρούσματα. Τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 - 94 ετών).

δρ

Ο Ιός καλπάζει τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα, 6 εκ των οποίων κατέληξαν θανατηφόρα.

Φέτος έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του ιού ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης

Εθνικό σχέδιο δράσης «για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου», ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο κ. Πατούλης, σε δήλωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα σημερινά νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές και από 107 περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τα τέλη Μαΐου , τα περισσότερα είναι στην Αττική.

Ακόμη, επισημαίνει την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων αυτής της νόσου, με την Ελλάδα να είναι τρίτη στη λίστα από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (Σερβία, Ιταλία , Ελλάδα).

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη , τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταρρίπτουν «τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα».