ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

Spiegel: Στον «αέρα» το εμβόλιο της CureVac μετά το μπλόκο των ΗΠΑ σε πρώτες ύλες

Στον «αέρα» το εμβόλιο της CureVac μετά το μπλόκο των ΗΠΑ σε πρώτες ύλες

«Στον αέρα» βρίσκεται η παραγωγή του εμβολίου της εταιρείας CureVac, σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό Spiegel. Και αυτό γιατί το εμβόλιο της γερμανικής εταιρείας, με έδρα το Τούμπινγκεν, κινδυνεύει από την έλλειψη πρώτων υλών, αφού η αμερικανική κυβέρνηση εμποδίζει την εξαγωγή - βασικών για την εταιρεία - υλικών, μέσω του λεγόμενου «Defense Production Act» (Νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής), ο οποίος εξασφαλίζει την παραγωγή σε περιόδους πολέμου. «Ο νόμος περί Αμυντικής παραγωγής μας εμποδίζει να εξάγουμε ορισμένα προϊόντα από τις ΗΠΑ», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Curevac, Φραντς-Βέρνερ Χάας στο Spiegel, ο οποίος αναφέρει ότι «δεν παίρνουμε πάντα τα υλικά που χρειαζόμαστε.»

Να σημειωθεί ότι ο νόμος αυτός, που ενεργοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2020 από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως απάντηση στην πανδημία, επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει έναν ορισμένο βαθμό ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διασφαλίσει την παραγωγή και τη διανομή αγαθών που θεωρούνται απαραίτητα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού. 

Η παραγωγή του εμβολίου της CureVac είναι υψίστης σημασίας για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τη Γερμανία, τονίζει το Spiegel, αναφέροντας ότι το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και ότι τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση έγκρισης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από την εταιρεία ήδη από τα τέλη Ιουνίου για να εξασφαλίσει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η προμήθεια με το εμβόλιο της Curevac έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική, αφού οι δύο κατασκευαστές Johnson & Johnson και AstraZeneca μείωσαν τις εγγυήσεις παράδοσης για την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Η Curevac προσάρμοσε την παραγωγή της αποκλειστικά στην ΕΕ για το 2021 και στοχεύει στην παράδοση 300 εκατομμυρίων κουτιών μέχρι το τέλος του έτους», υπογραμμίζει το Spiegel.

Ωστόσο, είναι ασαφές το κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι πράγματι διαθέσιμα τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ. «Ένα εμβόλιο αποτελείται από περίπου 90 στοιχεία, εάν λείπει μόνο ένα, δεν υπάρχει εμβόλιο. Τα συγκρατημένα υλικά όπως νουκλεοτίδια ή ειδικά πιστοποιημένα ιατρικά πλαστικά δοχεία παράγονται εν μέρει από γερμανικές εταιρείες στις ΗΠΑ», εξηγεί ο CEO της CureVac.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel, η (επίσης γερμανική) εταιρεία Biontech, δεν αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, καθώς συνεργάζεται με την Pfizer, μια αμερικανική εταιρεία.

Spiegel: Η γερμανική κυβέρνηση και η ΕΕ βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση

H CureVac έχει ζητήσει ήδη βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση και «οι πολιτικοί προσπαθούν να βοηθήσουν», αποκαλύπτει ο κ. Χάας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πολιτικός δρόμος δεν είναι πάντα ο πιο σύντομος, ειδικά σε διεθνές επίπεδο.

Δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση εξαγωγών από την Αμερική, αλλά έμμεση», τονίζει Γερμανός υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Spiegel, προσθέτοντας ότι «οι συμβάσεις προμήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ ορίζουν ότι πρέπει πρώτα να καλύπτεται η παραγωγή στις ΗΠΑ, πριν μπορέσουν να γίνουν εξαγωγές».

Ως προς αυτό το ζήτημα, η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί διακριτικά, επισημαίνει το Spiegel, αναφέροντας ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να απειλήσει με περιορισμούς σε εξαγωγές και από πλευράς της, φοβούμενη ένα «ντόμινο», που θα μπορούσε να οδηγήσει στο γεγονός και άλλες χώρες να επιβάλλουν με τη σειρά τους περιορισμούς από το έδαφός τους. Σε πολιτικό επίπεδο το θέμα είναι αυτή τη στιγμή «εκρηκτικό», τονίζει ο γερμανικό περιοδικό, αναφέροντας παράλληλα ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να σχολιάσει επίσημα το θέμα, κατόπιν αντίστοιχου αιτήματος του Spiegel.

CEO της CureVac: Η Ευρώπη πρέπει να έχει αυτάρκεια

Από την πλευρά της CureVac, οι προσπάθειες συνεχίζονται, με την εταιρεία να δηλώνει πως βρίσκεται σε άμεση επαφή με προμηθευτές στις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Μιλάμε επίσης με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους στο δίκτυό μας και λέμε: Χρειαζόμαστε το υλικό, πρέπει να μας βοηθήσετε να βρούμε μια λύση», αναφέρει ο CEO της εταιρείας. Επίσης τονίζει πως μεσοπρόθεσμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί μια «μεταφορά τεχνολογίας» για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, ενώ υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να έχει αυτάρκεια», ειδικά όσον αφορά εμβόλια που βασίζονται σε mRNA. «Σε ένα χρόνο το θέμα πιθανότατα δεν θα υπάρχει πλέον, καθώς οι προμηθευτές αυξάνουν επίσης την παραγωγή τους μαζικά». Αλλά τώρα είναι πρόβλημα, καταλήγει ο κ. Χάας.