Στον αέρα το Brexit - Απαράδεκτο το προσχέδιο της Ε.Ε. λέει η Th. May

Στον αέρα το Brexit - Απαράδεκτο το προσχέδιο της Ε.Ε. λέει η Th. May

Το προσχέδιο που θα διαμορφώσει τη βάση του «διαζυγίου» της Μ. Βρετανίας με την Ε.Ε., παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Σύμφωνα με την Theresa May, πρόκειται για ένα σχέδιο που κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να κάνει δεκτό.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε επίσης, πως το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit υπονομεύει την κοινή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και απειλεί τη συνταγματική ακεραιότητά του, δημιουργώντας ένα τελωνειακό και ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας. «Κανένας πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε κάτι τέτοιο», τόνισε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Η May δήλωσε ακόμη πως ενδεχόμενη συμφωνία πάνω σε μια νέα τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. μετά το Brexit θα πρόδιδε την απόφαση που ελήφθη κατά το δημοψήφισμα του 2016 και επέκρινε τα σχετικά σχέδια του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Η May δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η κυβέρνησή της θέλει να σφραγίσει μια συμφωνία με την ΕΕ με την οποία η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων, των συνόρων και των χρημάτων της και η οποία δεν θα οδηγήσει σ'' ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία.

Συνταγματικά μη αποδεκτό το κείμενο της ΕΕ για το Brexit, λέει η ηγέτης του DUP

Το προσχέδιο για τη συνθήκη του Brexit, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι «συνταγματικά μη αποδεκτό», δήλωσε η ηγέτης του κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανίας.

«Το κείμενο του προσχεδίου της ΕΕ είναι συνταγματικά μη αποδεκτό και θα είναι οικονομικά καταστροφικό για τη Βόρεια Ιρλανδία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Arlin Foster του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).

«Χαιρετίζω τη δέσμευση της πρωθυπουργού ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει κανένα νέο σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP