7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν η ανάκτηση της εμπιστοσύνης
APimages

«Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι πάντα οπαδός των διαύλων επικοινωνίας. Είναι καλύτερο να μιλάμε με τους γείτονες. Επιθυμούμε συνεννόηση, χωρίς όμως να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας και να εγκαταλείπουμε τις θέσεις μας» τόνισε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ  και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Όπως υπογράμμισε, «το Διεθνές Δίκαιο είναι η πυξίδα για την διευθέτηση της διαφοράς μας με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κ. Χατηζβασιλείου, η επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνδεθούν τα ευρωτουρκικά με τα ελληνοτουρκικά προκαλεί εκνευρισμό στην 'Αγκυρα, η οποία,όπως υποστηρίζει, ξέρει ότι χρειάζεται να βρει modus vivendi με την Δύση.

Επίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι η ΕΕ αντέδρασε στα ελληνοτουρκικά, έστω και με καθυστέρηση.

«Η στάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Η Ευρώπη κατέστησε σαφές ότι η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων περνάει από την Αθήνα. Ακόμα, η θετική ατζέντα της Ευρώπης θα απελευθερώνεται τμηματικά, υπό αυστηρούς όρους, εφόσον η Άγκυρα τηρεί τις δεσμεύσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στην κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία είπε ότι η αντιπολίτευση, «επειδή αδυνατεί να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, προσπαθεί να προβοκάρει».

Σχολίασε ότι η ΝΔ είχε από την αρχή χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών κακή, είχε όμως ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεσμεύεται να τηρήσει την υπογραφή της.

«Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά μας και να ελέγξει την τήρηση των συμφωνηθέντων. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα μνημόνια, μεταξύ άλλων, προστατεύουν τα ελληνικά προϊόντα», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ