ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Στόχος Κινέζων χάκερ το Βατικανό

Στόχος Κινέζων χάκερ το Βατικανό

Χάκερ που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση διείσδυσαν στα δίκτυα υπολογιστών του Βατικανού, μεταξύ των οποίων και της αντιπροσωπείας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας σήμερα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Recorded Future, που παρακολουθεί κυβερνοεπιθέσεις που υποστηρίζονται από κράτη, οι επιθέσεις ξεκίνησαν τον Μάιο. Το Βατικανό και το Πεκίνο αναμενόταν να ξεκινήσουν συνομιλίες φέτος για την ανανέωση της ιστορικής συμφωνίας του 2018 που σταθεροποίησε τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Εκκλησία.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι επιθέσεις στόχευαν το Βατικανό και την Επισκοπή του Χονγκ Κονγκ και τον επικεφαλής της, de facto εκπρόσωπο του Πάπα στην Κίνα.

Στόχος των επιθέσεων ήταν, μεταξύ άλλων, επικοινωνίες μεταξύ της Επισκοπής του Χονγκ Κονγκ και του Βατικανού, και τα εργαλεία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παρόμοια με αυτά πιστοποιημένων κυβερνοεπιθέσεων από ομάδες που υποστηρίζονται από την κινεζική κυβέρνηση.

Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα είναι «ένθερμος υπερασπιστής» της κυβερνοασφάλειας, τονίζοντας ότι απαιτούνται επαρκείς αποδείξεις και όχι εικασίες.

Το Πεκίνο αρνείται σταθερά την ανάμιξή του σε απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο είναι θύμα τέτοιων απειλών.

Η κυβερνοεπίθεση ακολουθεί μία εξαιρετικά σπάνια συνάντηση μεταξύ του Πεκίνου και του Υπουργού Εξωτερικών του Βατικανού στη Γερμανία νωρίτερα φέτος. Επρόκειτο για την υψηλότερου επιπέδου επίσημη συνάντηση μεταξύ των δύο εδώ και δεκαετίες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες βελτιώνονται σταθερά και τον Σεπτέμβριο αναμενόταν να υπογραφεί η ανανέωση της προσωρινής διετούς συμφωνίας για τη λειτουργία της Καθολικής Εκκλησίας στην Κίνα.

Κινεζική αντιπροσωπεία θα μετέβαινε στο Βατικανό στο πλαίσιο των συνομιλιών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού όμως, δεν είναι γνωστό αν ή πότε θα ταξιδέψουν, σύμφωνα με πηγή από το Βατικανό.

Η πηγή, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters πριν την αναφορά σχετικά με τις επιθέσεις, δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές ακόμα αν η συμφωνία θα ανανεωθεί αυτόματα λόγω της πανδημίας, και για πόσο χρόνο.