Στοχευμένα μέτρα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Στοχευμένα μέτρα για τις επιπτώσεις του κορονοϊού ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ

Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το πρόβλημα του κορονοϊού. 

Στη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις, που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και οι οποίες σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις, σε συνεννόηση με τους εταίρους, θα υλοποιούνται.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα εάν και εφόσον χρειαστεί εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, τα μέτρα θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση και πρώτο μέτρο που ενδεχομένως να ληφθεί είναι η αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων(παροχή ρευστότητας μέσω αναστολής πληρωμής ΦΠΑ).

Οι παρεμβάσεις θα είναι σε τρία επίπεδα και θα συναποφασισθούν στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Ωστόσο εάν κριθεί απαραίτητο κάποια μέτρα θα ανακοινώνονται από τις κυβερνήσεις ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας. Ειδικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν:

1. Για περιπτώσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, σινεμά σε νομούς και περιοχές με κρούσματα. Εδώ τα όποια μέτρα στήριξης μπορεί να ανακοινωθούν ΠΡΙΝ από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου 

2. Περιοχές και κλάδους της οικονομίας 

3. Το σύνολο οικονομίας 

Όπως τόνισε ο ανώτατος παράγοντας ο χρόνος ενεργοποίησηςτων μέτρων θα γίνεται με περίσκεψη «Δεν θέλουμε κορονοποίηση οικονομίας. Η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα 1 μήνα μετά την έξαρση κρουσμάτων ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος παράγοντας. Τέλος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια επιπτώσεων στην καθημερινή ροή στοιχείων από το πεδίο των εσόδων (ζήτηση, κατανάλωση).

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και κ. Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Άννα Στρατινάκη, ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.