Στο «τραπέζι» τεστ για όλους εν μέσω ανησυχίας για την Όμικρον

Στο «τραπέζι» τεστ για όλους εν μέσω ανησυχίας για την Όμικρον

Τη διεξαγωγή διαγνωστικού τεστ κορονοϊού για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να υψωθεί τείχος απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στόχος είναι να υπάρξει συνολική αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Διευκρίνισε, δε, ότι για τις γιορτές προς το παρόν θα ισχύσουν τα υφιστάμενα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown», ανέφερε.

Αναφορικά με την ανησυχία που επικρατεί λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στην Ελλάδα το στέλεχος δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμώντας όμως ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα μας τον Ιανουάριο.

«Καθημερινά έχουμε μια πτώση στα κρούσματα, γεγονός που μας δείχνει ότι ακόμα κι αν κρύβεται η Όμικρον πίσω από την Δέλτα, δεν έχει την ίδια δυναμική με το εξωτερικό. Κάθε χώρα έχει τα μοντέλα της, αυτή τη στιγμή το κύμα είναι έντονο σε πολλές χώρες. Εμείς τώρα έχουμε μια αποκλιμάκωση του 4ου κύματος, περιμένοντας την έλευση του 5ου κύματος που θα οφείλεται στην Όμικρον. Ανησυχούμε για ενδεχόμενη φρενήρη διασπορά», επισήμανε ο Θ. Πλεύρης.

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για τους ελέγχους κατά τη διάρκεια του γιορτών τονίζοντας ότι το διάστημα 24-31 Δεκεμβρίου θα επιστρατευτούν όσα κλιμάκια επιστρατεύτηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι έλεγχοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα είναι οι πιο σαρωτικοί που έχουν γίνει, ενώ σχολίασε πως όποιο μαγαζί διανοηθεί να έχει έστω και ένα ανεμβολίαστο άτομο θα το μετανιώσει πικρά.

Η κρίσιμη εβδομάδα

Η δεύτερη εβδομάδα του καινούργιου χρόνου προσδιορίζεται, από καλά πληροφορημένη πηγή, ως η πλέον ενδεδειγμένη περίοδος για τη λήψη ή όχι νέων περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα από τις 8-15 Ιανουαρίου τόσο η αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων όσο προφανώς και το Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν μια καθαρή εικόνα από το μέγεθος της διασποράς του κορονοϊού τις γιορτινές μέρες και αναλόγως θα προσαρμόσουν, εφόσον χρειαστεί, τη στρατηγική απέναντι στον ιό. 

Ήδη το πρωθυπουργικό γραφείο έχει ενημερωθεί από τους αρμόδιους επιστήμονες ότι το λεγόμενο πέμπτο κύμα της πανδημίας, το οποίο πιθανότατα θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό, την επικράτηση της «Όμικρον», θα φτάσει στην Ελλάδα μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τα όσα σχεδιάζονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στο Μαξίμου δεν υπάρχει καμία σκέψη για νέο γενικευμένο lockdown στα πρότυπα π.χ. της Ολλανδίας.

Αντιθέτως, τρεις παράγοντες θα κρίνουν  την αναγκαιότητα ή μη της αυστηροποίησης του ισχύοντος πλαισίου, μετά και τις νέες εξελίξεις με την «Όμικρον»: 

- Η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη αρχίζουν και εμφανίζονται τα πρώτα χαμόγελα για την αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Αποτελέσματα που έχουν να κάνουν και με την πρώτη και με την τρίτη δόση του εμβολίου. 

- Ο ρυθμός εμβολιασμού της «ευαίσθητης» ομάδας των 60+. Μέχρι στιγμής ο ρυθμός μπορεί να ικανοποιεί τα κυβερνητικά στελέχη όμως ακόμα έχει αρκετό δρόμο να διανύσει, μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό στόχο.

- Τα στοιχεία για τη μεταδοτικότητα ή μη της «Ο» και κυρίως το κατά πόσο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. 

Πρόκειται για τρεις παραμέτρους η εξέλιξη των οποίων θα ορίσει το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο εμβολιασμών όσο και στον τομέα της πίεσης του εθνικού συστήματος υγείας, τότε είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθούν τα εναλλακτικά σχέδια που βρίσκονται στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου. 

Η αλήθεια είναι ότι όσο περνούν οι μέρες και το πέμπτο κύμα έρχεται όλο και πιο κοντά στη χώρα, αυξάνονται οι φωνές περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμούς και για όλους όσοι είναι μεταξύ των 50-60 ετών. Μια σκέψη που έχει συμπεριληφθεί στις προτάσεις των ειδικών αλλά που μέχρι σήμερα δε δείχνει να κερδίζει έδαφος στη σκέψη της κυβέρνησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στις αρχές Ιανουαρίου, όταν και θα γίνει η αξιολόγηση της μετά Χριστουγέννων κατάστασης, οι αποφάσεις να αλλάξουν και τελικά να προκριθεί και αυτό το μέτρο. Μέχρι τότε ο σχεδιασμός έχει ως βασικό άξονα τον αυτοέλεγχο και κυρίως την ελεγχόμενη συνάθροιση. Αυτά τα δύο στοιχεία θα κρίνουν ουσιαστικά και το κατά πόσο η καθημερινότητα μας στις αρχές της νέας χρονιάς θα αλλάξει....