Στο τραπέζι η τρίτη δόση για τους κάτω των 50 ετών

Στο τραπέζι η τρίτη δόση για τους κάτω των 50 ετών

Η έξαρση των κρουσμάτων και το σημερινό «μαύρο» ρεκόρ βάζουν στο τραπέζι τη χορήγησης τρίτης δόσης και για τους κάτω των 50 ετών, εφόσον έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Το ζήτημα θα εξεταστεί την Τρίτη από την αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση είναι το μήνυμα που έστειλε προς όσους ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, στον απόηχο του σημερινού «μαύρου» ρεκόρ των 5.449 κρουσμάτων. Τα στοιχεία που παρουσίασε αποδυναμώνουν, όπως είπε, την άποψη ότι η νόσηση είναι ένα είδος φυσικού εμβολίου και στάθηκε στην αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, επικαλούμενη σχετική μελέτη στο Ισραήλ.

Όπως υπογράμμισε, οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας είχαν ξεκινήσει από την αρχή του εμβολιασμού και σήμερα γνωρίζουμε ότι διαρκεί έξι μήνες, ενώ επισήμανε επίσης και σε όσους έχουν νοσήσει, λέγοντας ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα ευρήματα διεθνούς μελέτης παρατήρησης στο Ισραήλ με 728.000 συμμετέχοντες, άνω των 12 ετών, με μέση ηλικία τα 52 έτη. Στην εν λόγω έρευνα συγκρίθηκαν όσοι έχουν λάβει τρίτη δόση εμβολίου με εκείνους που έχουν εμβολιαστεί δύο φορές. Επτά ημέρες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης Pfizer τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι προχώρησαν στην αναμνηστική δόση παρουσίασαν 93% μικρότερη πιθανότητα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, 92% μικρότερη πιθανότητα σοβαρής νόσησης και 85% μικρότερη πιθανότητα θανάτου.

«Η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν δύο δόσεις πέντε μήνες πριν», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Στο 60,8% οι πλήρως εμβολιασμένοι

 

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους στη χώρα μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12.900.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.640.000 πολίτες, δηλαδή το 63,4% του γενικού πληθυσμού και 72,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 68,8% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.380.000 πολίτες, δηλαδή το 60,8% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65,2% του γενικού πληθυσμού και 75% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 15η θέση στους εμβολιασμούς μιας δόσης.

Τις τελευταίες 7 ημέρες 60.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και 94.000 της τρίτης δόσης. 

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ήδη 350.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση είτε με εμβόλιο Johnson & Johnson ή με Pfizer και τις επόμενες μέρες θα μπορεί να γίνεται και με Moderna. Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση.

 Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 14.000 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 12.500 πολίτες, κυρίως από κινητές μονάδες των Κέντρων Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι 250 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 23 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 4.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.520 στα ιατρεία και 2.460 εμβολιασμοί κατ' οίκον.

Τέλος, για τα μέτρα, με αφορμή το σημερινό «μαύρο» ρεκόρ ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ενεργά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και εξετάζονται όλα τα νέα μέτρα, όπως και αυτό της αποστολής SMS στους ανεμβολίαστους.