Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες - Ανοιχτός ο χρόνος εφαρμογής

Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες - Ανοιχτός ο χρόνος εφαρμογής

Με φόντο τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχουν να κάνουν κυρίως με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του. Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα καταγραφεί η επιπεδοποίηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας, προκειμένου αμέσως μετά να εκκινήσει και η μείωση των μολύνσεων. 

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα στη χώρα μας θα ισχύει το λεγόμενο «θετικό» σενάριο, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό και οποιαδήποτε σκέψη για lockdown την εορταστική περίοδο. Με βάση τα όσα έχουν παρουσιαστεί στην κυβέρνηση από τους επιστήμονες θεωρείται μάλλον απίθανο να φτάσουμε στον αριθμό ρεκόρ των 856 διασωληνώσεων του τρίτου κύματος, παρά τη μεγάλη πίεση που υφίσταται την τρέχουσα περίοδο το εθνικό σύστημα υγείας. 

Παρ' όλα αυτά η εμφάνιση της μετάλλαξης «όμικρον» και στη χώρα μας, κάτι απολύτως αναμενόμενο, αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα και ωθεί την κυβέρνηση να έχει έτοιμα  εναλλακτικά σχέδια, τα οποία εφόσον απαιτηθεί, θα εφαρμοστούν. 

Ένα από αυτά είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολισμού και σε άλλες ομάδες του πληθυσμού. Ένα μέτρο που βρίσκεται εδώ και αρκετά καιρό στις σκέψεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί το «πράσινο» φως για την υλοποίηση του. Η κίνηση θα αφορά, στην περίπτωση που προχωρήσει, σε ηλικιακές ομάδες και όχι σε κατηγορίες εργαζόμενων όπως οι ένστολοι ή  οι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με πολίτες (πχ. οδηγοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς) όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

Όπως τονίζει στο liberal.gr καλά πληροφορημένη πηγή, η επέκταση της υποχρεωτικότητας όντως βρίσκεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά η όποια εφαρμογή του δε φαίνεται να είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική εικόνα εξελίσσεται ομαλά και η «όμικρον» δεν αλλάξει τα δεδομένα, επισπεύδοντας κυβερνητικές πρωτοβουλίες. 

Στην περίπτωση πάντως που όλα κυλήσουν με βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές από τις περσινές.

Δε θα υπάρξει κανένας περιορισμός για τα ρεβεγιόν και τα τραπέζια των γιορτών στα σπίτια, θα είναι δηλαδή και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους. Παρ' όλα αυτά υπάρχει ήδη ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια self test και ελεγχόμενες συναθροίσεις, γιαυτό και υπήρξε πρόβλεψη για τη χορήγηση δωρεάν self test.