Στο συρτάρι οι πρόωρες εκλογές, έρχεται ανασχηματισμός

Στο συρτάρι οι πρόωρες εκλογές, έρχεται ανασχηματισμός

Για όσους γνωρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αποτελεί είδηση. Αντιθέτως επιβεβαιώνει όλους όσοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός μένει συνειδητά μακριά από τακτικισμούς και δεύτερες σκέψεις με τελικό στόχο τα μικροκομματικά οφέλη. 

Το οριστικό «όχι» του κ. Μητσοτάκη στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως αυτό εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφιακής διάσκεψης του πρωθυπουργού -με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ- με τους προέδρους των οργανώσεων του κόμματος από όλη την Ελλάδα, έχει τη δική του σημασία.

Την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ευρύτατη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να πάει τη χώρα σε εκλογές, παρά το γεγονός ότι όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για εκείνον. Παράλληλα  είναι γνωστό  ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν κρύψει τη θέση τους ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκαλέσει κάλπες, ώστε να «καεί» η απλή αναλογική, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά θετικά για τη ΝΔ, περιβάλλον το οποίο ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το πόσο θα διαρκέσει. Παρόλα αυτά όμως, για τον κ. Μητσοτάκη δεν υπήρξε ποτέ και ούτε υπάρχει, όπως σημειώνουν συνεργάτες του. 

Στη διάσκεψη λοιπόν με τα κομματικά στελέχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεών του. 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε  πρόωρες εκλογές. «Όλη αυτή η παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι «όχι». Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές», επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως για πρώτη φορά  με τόσο μεγάλη σαφήνεια δημοσιοποίησε, μέσα από την συζήτηση που είχε με τα στελέχη της ΝΔ, το σκεπτικό του, μία επιλογή διόλου τυχαία όπως τονίζουν αυτοί που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πρωθυπουργός. 

«... Έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός, δεν μας το έδωσε για να πάμε να κάνουμε εκλογές, μας το έδωσε για να αξιοποιήσουμε αυτήν την μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Και αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε», ξεκαθάρισε, βάζοντας ουσιαστικά στο συρτάρι το θέμα της προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία τους προσεχείς μήνες. 

Η κίνηση αυτή πάντως μπορεί από την μία να βάζει τέλος στα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών, από την άλλη όμως βάζουν σε πρώτο πλάνο τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ο πρωθυπουργός είχε δύο βασικές επιλογές. Εκλογές ή ανασχηματισμό. Χθες έβαλε τέλος στην πρώτη και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για την δεύτερη. Το πόσος μεγάλος ή σύντομος θα είναι ο δρόμος αυτός, ο μόνος που μπορεί να το πει είναι ο ίδιος...