Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Ζαχάροβα – Νέες κυρώσεις κατά των ρωσικών ελίτ

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Ζαχάροβα – Νέες κυρώσεις κατά των ρωσικών ελίτ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Πέμπτη τον τελευταίο γύρο διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, με τους Αμερικανούς να βάζουν στο στόχαστρο και την εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι οι τελευταίες κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί «για να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να ενισχύσουμε την επιβολή και να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν και τους συνεργάτες του».

Σύμφωνα με το CNN, οι πιο πρόσφατες κυρώσεις, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών, στοχεύουν στα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία πολλών επιφανών Ρώσων – συμπεριλαμβανομένων αρκετών γιοτ και αεροσκαφών που ανήκουν σε συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – και «εταιρειών διαχείρισης και υπηρεσιών πολυτελών περιουσιακών στοιχείων» που προσπαθούν να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε επίσης νέες κυρώσεις που περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να έχει πρόσβαση σε στρατιωτικές τεχνολογίες.

Οι κυρώσεις στοχεύουν αρκετές εξέχουσες προσωπικότητες της ρωσικής ελίτ και κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου επιχειρηματία Γκοντ Νισάνοφ, τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αποκαλεί «έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Ευρώπη και στενό συνεργάτη αρκετών Ρώσων αξιωματούχων» και την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι τελευταίες κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί «για να πατάξουν την φοροδιαφυγή και να ενισχύσουν τις κυρώσεις μας για να ενισχύσουμε την επιβολή και να αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν και τους συνεργάτες του».

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών εντόπισε δύο γιοτ, το «Graceful με σημαία Ρωσίας και το Olympia με σημαία Νήσων Κέιμαν», ως «αποκλειστικά ακίνητα για τα οποία έχει συμφέρον ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν».

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης δύο άλλα γιοτ, το Shellest και το Nega, που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες.

Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης σε έναν «στενό φίλο» του Πούτιν, τον Σεργκέι Παβλόβιτς Ρόλντουγκιν, ο οποίος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι «νονός σε μία από τις κόρες του Πούτιν», καθώς και τη σύζυγο του Ρόλντουγκιν, Έλενα Γιούριεβνα Μίρτοβα.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε επίσης κυρώσεις για μια σειρά από άλλα γιοτ και αεροσκάφη που ανήκουν σε συνεργάτες του Πούτιν.