Κίνα: Στο στόχαστρο τα προξενεία σε Ουχάν και Χονγκ Κονγκ των ΗΠΑ ως αντίποινα για το Χιούστον

Στο στόχαστρο τα προξενεία σε Ουχάν και Χονγκ Κονγκ των ΗΠΑ ως αντίποινα για το Χιούστον

Η διαταγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κλείσει το κινέζικο προξενείο στο Χιούστον του Τέξας έχει προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το οποίο εξετάζει με ποιον τρόπο θα ανταποδώσει. 

Η εφημερίδα Global Times το αγγλόφωνο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αναφέρει ότι στο στόχαστρο βρίσκονται τα προξενεία των ΗΠΑ στην Ουχαν και το Χονγκ Κονγκ. Οι εν λόγω διπλωματικές αποστολές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της διένεξης των δυνάμεων καθώς η Ουχάν αποτέλεσε την θρυαλλίδα των εξελίξεων όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, ενώ η αλλαγή status quo του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον. 

O διευθυντής της εφημερίδας Χου Τζιγιν έγραψε μάλιστα στον λογαριασμό του στο Twitter "Γνωρίζω ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για το κλείσιμο του προξενείου στην Ουχάν, η απάντηση όμως θα τους προκαλέσει πολύ πόνο". 

Συνεπώς δεν αποκλείεται το Πεκίνο να βάλει στο στόχαστρο ακόμη πιο σημαντικά προξενεία -στη Σαγκάη, στην Γκουάνγκτζου- πλήττοντας δυνητικά τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ως πρότινος υπηρεσιακός διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, υπέδειξε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κλείσουν επίσης το κινεζικό προξενείο «στο Σαν Φρανσίσκο».

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) κατηγορεί έναν κινέζο ερευνητή για απάτη με τη βίζα του, ότι απέκρυψε τις σχέσεις του με τον κινεζικό στρατό και ότι κρύβεται στο προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο, όπως καταγράφεται σε έγγραφο που υπέβαλε σε δικαστήριο.