ΑΔΜΗΕ: Σήμερα συζητώνται τα ασφαλιστικά μέτρα για το έργο της Πελοποννήσου

ΑΔΜΗΕ: Σήμερα συζητώνται τα ασφαλιστικά μέτρα για το έργο της Πελοποννήσου

Σήμερα θα διεξαχθεί η συζήτηση στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Μονή Αγίων Θεοδώρων κατά του project της αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού της Πελοποννήσου στην Υπερυψηλή Τάση των 400 kV.

Το έργο, προϋπολογισμού 100 εκατ ευρώ έχει «παγώσει» εδώ και δύο μήνες, όταν στις 27 Νοεμβρίου η Μονή κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να μην κατασκευαστούν δύο πυλώνες που απέχουν από αυτήν περίπου μισό χιλιόμετρο.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η απόφαση για την αυριανή συζήτηση θα εκδοθεί μετά από περίπου έναν μήνα, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, γι’ αυτό και ο ΑΔΜΗΕ θα ζητήσει να μην παραταθεί η προσωρινή διαταγή αναστολής. Διαφορετικά θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για το κρίσιμο «Δυτικό Διάδρομο», ο οποίος είναι κομβικής σημασίας για την ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου.

Επείγει να διασφαλιστεί η επάρκεια του συστήματος το συντομότερο δυνατό, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της χειμερινής περιόδου όπου τα φορτία αυξάνονται. Και επισημαίνουν ότι όσο το έργο παραμένει παγωμένο, τόσο θα ελλοχεύει ο κίνδυνος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή δυσμενών συγκυριών (π.χ. βλάβες σε άλλες μονάδες στη χώρα) οι καταναλωτές να βρεθούν ξαφνικά χωρίς ρεύμα, πολλώ δε μάλλον εν μέσω των δυσκολίων που συνεπάγεται η πανδημία.