Στο Μπάκιγχαμ η May μετά τη παραίτηση του Cameron

Στο Μπάκιγχαμ η May μετά τη παραίτηση του Cameron

Παρελθόν και επίσημα από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως ανακοίνωσε το παλάτι του Μπακινγκχαμ, ο κ. Κάμερον υπέβαλε την παραίτησή του στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και τη δέχτηκε.

Στο παλάτι προσέρχεται η διάδοχός του, Τερέζα Μέι, η οποία θα αναλάβει και επίσημα την πρωθυπουργία.

Βγαίνοντας για τελευταία φορά ως ηγέτης της χώρας από την Ντάουνινγκ Στριτ πλαισιωμένος από την οικογένειά του, ο κ. Κάμερον δήλωσε: «Δεν ήταν εύκολο ταξίδι, αλλά νομίζω ότι σήμερα η χώρα μας είναι πολύ πιο δυνατή».

Αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα και στις επιτυχίες της κυβέρνησής του, ευχαριστώντας όσους τον βοήθησαν κατά τη θητεία του, καθώς και την οικογένειά του. Εξέφρασε δε τη χαρά του που η χώρα αποκτά για δεύτερη φορά μία γυναίκα Πρωθυπουργό.

Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του επαινώντας το πνεύμα προσφοράς στη χώρα λειτουργών, ενόπλων και εθελοντών, καθώς και τους πολίτες που τον στήριξαν στο έργο του και λέγοντας ότι η μοναδική ευχή του είναι να υπάρξει συνέχεια στη επιτυχία αυτής της χώρας που αγαπά τόσο πολύ.

Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον πραγματοποίησε την τελευταία εμφάνισή του στην ώρα των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό, λέγοντας πριν αποχωρήσει εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων ότι «θα του λείψει η βοή του (κοινοβουλευτικού) πλήθους» και ότι στην πολιτική «τίποτα δεν είναι πραγματικά αδύνατο αν βάλεις το μυαλό σου σε αυτό – άλλωστε, όπως είπα κάποτε, ήμουν το μέλλον κάποτε».

Εντός της επόμενης ώρας η βασίλισσα θα καλέσει την Τερέζα Μέι για να της αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η νέα Πρωθυπουργός αναμένεται έπειτα να κάνει τις πρώτες δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ενδεχομένως μέχρι το τέλος της ημέρας να γίνει γνωστό και το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον πέρα από τα παραδοσιακά μεγάλα υπουργεία στρέφεται και στη στελέχωση του ειδικού υπουργείου για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Πηγή: skai.gr