Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στην αγορά

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στην αγορά

Από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τίθενται  οι τιμές πώλησης των τροφίμων, των καθαριστικών προϊόντων των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας και οι υπηρεσίες μετακίνησης, καθώς, πληθαίνουν οι καταγγελίες, εν μέσω του δεύτερου lockdown για ξαφνικές και επί το πλείστον με ποσοστά που κινούνται μεταξύ 10% έως 20%, ανατιμήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Το εν λόγω ζήτημα θορύβησε την κυβέρνηση και όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης, τη Δευτέρα θα καταθέσει τροπολογία στη βουλή με την οποία θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσους προχωρούν σε ανατιμήσεις αδικαιολόγητα.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της ελευθέρας αγοράς «αλλά όταν είσαι σε καθεστώς καραντίνας δεν έχεις ελεύθερη αγορά, έχεις ρυθμισμένη αγορά».

«Θα επαναφέρουμε τη ρύθμιση που είχαμε φέρει, τον περασμένο Μάρτιο, και όποιος έχει κάνει παράλογη αύξηση πάνω από αυτό που θα επιτρέψουμε, θα λάβει τεράστιο πρόστιμο. Καλώ τους επικεφαλής που το έκαναν να μην το συνεχίσουν», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται πως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, είχε επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 21 Μαρτίου 2020 στα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα τεστ κορονοϊού, σε μια προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Έλεγχος τιμολογίων

Από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι σαρωτικοί έλεγχοι στα τιμολόγια προμηθευτών και λιανεμπόρων για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας λόγω του νέου lockdown, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

Όπως επισημαίνουν, υπάρχουν αναφορές για ανατιμήσεις, αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι πρόκειται για αισχροκέρδεια ή για κάποιες δικαιολογημένες ανατιμήσεις που σχετίζονται με τις μεταξύ τους συναλλακτικές πρακτικές.

Επιπροσθέτως τονίζουν ότι υπάρχει διαπιστωμένη αύξηση κατά 18% σε συγκεκριμένο brand χαρτιού υγείας. Εντούτοις, αν δεν ελεγχθούν τα τιμολόγια, ουδείς μπορεί να αποδείξει ότι πρόκειται για περίπτωση αισχροκέρδειας.

Σε συγκεκριμένα  μάλιστα τρόφιμα, υπάρχουν ανατιμήσεις, αλλά όπως διαμηνύθηκε στο υπουργείο, αυτές οφείλονται στην ολοκλήρωση προωθητικών ενεργειών, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές. Γι' αυτό  και θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος των τιμολογίων, όπως προσθέτουν/ 

Τιμή αναφοράς η 1η Σεπτεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αποφασίσει να βάλει φρένο σε πιθανές κερδοσκοπικές τάσεις, ορίζοντας σημειωτέον σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όριο ως προς το ποσοστό κέρδους.

Ειδικότερα, η ημερομηνία αναφοράς θα είναι η 1η Σεπτεμβρίου και το ποσοστό κέρδους δεν θα επιτρέπεται να είναι ανώτερο από αυτό των συναλλαγών κατά την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν θα τεθεί πλαφόν ως προς την τιμή του προϊόντος, αλλά στο ποσοστό κέρδους. Παραδείγματος χάριν, αν η τιμή ενός προϊόντος δεκαπλασιαστεί, δεν θα μπορεί να καταλογιστεί κερδοσκοπία, αν το ποσοστό κέρδους επί του συγκεκριμένου προϊόντος δεν υπερβαίνει το ποσοστό κέρδους της 1ης Σεπτεμβρίου του 2020.

Πρόστιμο έως και 1 εκατ. ευρώ

Σημειωένται ότι η ΠΝΠ της 21ης Μαρτίου, όριζε ότι αν το μικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, ήταν μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, τότε, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο από 1.000 έως 1.000.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.