Στο Λουξεμβούργο σήμερα ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin

Στο Λουξεμβούργο σήμερα ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin

Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στο Λουξεμβούργο θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως επίσης και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι, ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2021. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη νέου Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM. Παράλληλα, ο υπουργός θα συναντηθεί με στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 14η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα. Έκθεση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγες εβδομάδες και- όπως αναμένεται να επιβεβαιώσει το Eurogroup- ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει το 2018.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της ευρωζώνης, και ειδικότερα τις εκθέσεις σύγκλισης και το σχέδιο σύστασης για την εισαγωγή του ευρώ από την Κροατία. Θα συζητηθούν ακόμη οι εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία και το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το β' εξάμηνο του 2022, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας σλοβενικής κυβέρνησης, καθώς και τις τελευταίες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει και σε διευρυμένη σύνθεση, με βασικά θέματα την τραπεζική ένωση και την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.