7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Αχαΐα - Στο τραπέζι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα

 Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Αχαΐα - Στο τραπέζι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. τα Σαββατοκύριακα στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, και ενδεχομένως η απαγόρευση από δήμο σε δήμο στις «κόκκινες» περιοχές, είναι τα μέτρα που θα εξεταστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, ενώ πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Πέμπτης φέρουν τα μέλη να καταλήγουν σε εισήγηση για ένταξη της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας στην κατηγορία «κόκκινο» και αυστηρό lockdown. Δεν υπάρχει προς το παρόν εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων, επισήμανε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων της Παρασκευής θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα γίνουν τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα ή παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο στις 18:00 κατά την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σήμερα, ξεπερνώντας για τρίτη συνεχόμενη μέρα τα 1.000 περιστατικά λοιμώξεων και τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επικίνδυνη τροχιά στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, καθώς στην Αττική εντοπίζονται περισσότερα από τα μισά ενεργά κρούσματα που υπάρχουν στην χώρα (3.791 σε σύνολο 7.562 ενεργών κρουσμάτων) εξετάζονται μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού και η αποφυγή περιστατικών συνωστισμού των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής είναι να ενταχθεί στο «κόκκινο» και η Θεσσαλονίκη. Η Αττική βρίσκεται σταθερά στο «κόκκινο», με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια, ενώ σε συνδυασμό με την  αύξηση των κρουσμάτων και την εμφάνιση των των μεταλλάξεων προκαλείται ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας και φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Σε σχέση με περαιτέρω περιορισμούς στην κυκλοφορία εκτιμάται ότι θα καταστεί δύσκολη η εφαρμογή του μέτρου για μία περιφέρεια στο μέγεθος της Αττικής, το μέτρο αυτό κρίνεται από την κυβέρνηση «προβληματικό» στην εφαρμογή του, κυρίως λόγω της κινητικότητας των εργαζόμενων.

Αντίθετα, η πρόταση για περιορισμό της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, πριν από τις 9 το βράδυ, ένα μέτρο που θεωρείται πιο εφικτό να εφαρμοστεί, αφού και τα σχολεία είναι κλειστά και ο συνωστισμός σε κάποιες περιοχές, λόγω και του καλού καιρού, θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ερωτηματικό, παραμένει τι θα γίνει με τη λειτουργία των καταστημάτων. Θα υπάρξει αναστολή για κάποιο διάστημα του Click inside και θα επικρατήσει το Click away και για ένδυση-υπόδηση; Ερώτημα που αναμένεται να τεθεί στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ωστόσο, μίλησε για αυστηρότερη τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων: «Δεν υπάρχει θέμα πανικού, υπάρχει θέμα απολύτως επιφυλακής, δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής και αυστηρής τήρησης των υπαρχόντων».

«Δεν έχουμε έκρηξη κρουσμάτων έχουμε αύξηση», διευκρίνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων, επισήμανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση στη βάση των εισηγήσεων των ειδικών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να λειτουργούν όλα τα σχολεία στη χώρα με δια ζώσης διδασκαλίας, πλην των Λυκείων στις «κόκκινες» περιοχές.

«Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτικοί επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάσει τις εισηγήσεις» ανέφερε η κυρία Κεραμέως στο MEGA.

«Καταστροφικά, και όχι απλώς ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα επιδημιολογικά δεδομένα των προηγούμενων ημερών ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος τόνισε πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα», ενώ συμπλήρωσε ότι στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων η οποία, όπως είπε, «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι».

Επιπλέον, ο καθηγητής Γενετικής χαρακτήρισε ως «μεγάλη αδυναμία» στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τον έλεγχο της κινητικότητας. «Στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο πρώτο κύμα ο κόσμος είχε το φόβο για τον ιό. Αλλά είχε και την αίσθηση ότι το sms είναι ελεγχόμενο. Τώρα μπορεί κάποιος να στείλει 8 sms για να μετακινηθεί».