Στο «κόκκινο» η Αττική, συναγερμός ξανά για Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» η Αττική, συναγερμός ξανά για Θεσσαλονίκη

Αμείωτο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, αφού και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων κινήθηκε κοντά στα 1.000, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε συνδυασμό με την αύξηση των νοσηλειών αλλά και την ταχύτητα με την οποία διασπείρονται τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία πλέον ανέρχονται σε τετραψήφιο αριθμό στην επικράτεια, δημιουργεί προβληματισμό στους ειδικούς. Ανησυχία και για την εικόνα της Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αργή μεν, αλλά σταθερή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, θέτοντας σε επιφυλακή πολιτεία και υγειονομικές υπηρεσίες.

Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική αποτυπώνεται το τελευταίο τριήμερο με 880 κρούσματα σήμερα, 869 χθες, ενώ την Τρίτη για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, οι ημερήσιες μολύνσεις έφτασαν σε τετραψήφιο αριθμό (1.047).

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο κεντρικός τομέας των Αθηνών όπου σήμερα εντοπίστηκαν 241 κρούσματα, και ακολουθούν ο δυτικός τομέας με 156 νέες μολύνσεις και ο Πειραιάς με 152. 

Στο μεταξύ, ρεκόρ καταγράφεται σε εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, αφού τα στοιχεία δείχνουν ποσοστά πληρότητας σε ΜΕΘ Covid 90%, στην Αττική, με τις καθημερινές εισαγωγές να κινούνται στα επίπεδα των 160 με 180.

Παρά το σκληρό lockdown η μείωση που παρατηρείται στα λύματα είναι μόλις 20%, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Εξήγησε ότι παρά τα αυστηρά μέτρα ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί η απαιτούμενη μείωση και επιπλέον, συνυπολογίζεται με ένα υψηλό ιικό φορτίο που παρατηρείται και στα λύματα αλλά και στα κλινικά δείγματα, που είναι υψηλότερο από ό,τι τον Νοέμβριο.

Σε συναγερμό παραμένει και η Θεσσαλονίκη με 183 νέα κρούσματα σήμερα, ενώ χθες είχαν εντοπιστεί 200. Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, είναι και δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων στην Θεσσαλονίκη είναι ορατό, καθώς η πόλη δεν διαφέρει ουσιαστικά από την Αθήνα ως προς τα κρούσματα, αναλογικά με τον πληθυσμό.

«Η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ αναφερόμενος στην παράταση του lockdown σημείωσε «τα μέτρα αποδίδουν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο», αποκλείοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα ενός νέου αυστηρού lockdown την άνοιξη.

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα των μεταλλάξεων

Τα κρούσματα από μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού ανέρχονται πλέον σε τετραψήφιο αριθμό. Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τα μεταλλαγμένα κρούσματα έφτασαν τα 1.053 μετά τα 242 θετικά δείγματα, 226 για τη βρετανική (Β.1.1.7/UK lineage), 12 για τη νοτιοαφρικανική (LineageB.1.351/South Africa) και το πρώτο με τη μετάλλαξη της Ουγκάντα (Lineage A.23.1/Uganda) στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563 και κυρίως στον Βόρειο και Κεντρικό Τομέα) και τη Θεσσαλονίκη (171). Τα πρόσφατα εγχώρια κρούσματα μοιράζονται σε γειτονικές περιοχές: Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χαλκιδική, Λάρισα, Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Ημαθία. Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.