Στο «κόκκινο» η Αττική με 210 κρούσματα - Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες

Στο «κόκκινο» η Αττική με 210 κρούσματα - Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην περιφέρεια Αττικής και στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς. Χρονικό περιθώριο 10 -14 ημερών δίνουν οι λοιμωξιολόγοι ώστε να μειωθούν τα κρούσματα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και να μην χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Πιο αναλυτικά, τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική υπερέβησαν για δεύτερη φορά τα 200, αυξάνοντας την ανησυχία κυβέρνησης και επιστημόνων, οι οποίοι σε κάθε τόνο επαναλαμβάνουν ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να αποτραπεί η πίεση στο σύστημα Υγείας.

Τα 210 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική (10 εκ των οποίων αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας και 6 συνδέονται με γνωστές συρροές) αποτελούν ένδειξη πως η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται μεταξύ των πολιτών, με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας να σημειώνει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, πως «η επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί από την περασμένη Τρίτη θα αξιολογηθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας και θα καθορίσει την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων». 

Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα lockdown στην Αττική, ενώ υπενθύμισε ότι το πρώτο κύμα είχε ραγδαία εξάπλωση οπότε το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα όπως είπε, έχουν ήδη εφαρμοστεί μέτρα μέσα στο καλοκαίρι που είχαν απόδοση και «θέλουμε να δούμε εάν αυτά τα μέτρα που έχουν πολύ λιγότερο κοινωνικοοικονομικό κόστος θα αποδώσουν. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα αποδώσουν».

«Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του lockdown και εννοείται ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, καλώντας ταυτόχρονα όσους πολίτες είναι άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ για τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την Αττική και ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και χθες, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας τόνισε πως η επίδραση τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καταρχήν από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων.

«Υπάρχει η λογική της αποφυγής των όποιων οριζόντιων μέτρων και εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων ανάλογα με το προφίλ που παρουσιάζει η επιδημία με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Μεγάλο ρόλο παίζει η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας συγχρόνως την αναμενόμενη απόδοση τους στον περιορισμό της επιδημίας», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας τα όσα λέγονται περί lockdown ή τη λήψη επιπλέον μέτρων σημείωσε πως «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε πρόσθετα μέτρα», αλλά να εφαρμοστούν αυτά που ισχύουν.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και για διάστημα 14 ημερών, ενώ γνωστοποίησε ότι δημιουργείται ειδική πλατφόρμα στο gov.gr όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 346 κρούσματα κορονοϊού, με 25 εξ αυτών να εντοπίζονται μετά από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο, 8 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου.

Παράλληλα, 77 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας, αριθμός μειωμένος κατά 2 σε σχέση με την προηγούμενη ενημέρωση.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 346 νέων κρουσμάτων:

- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6  συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 4 κρούσματα στην  Π.Ε. Πιερίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 3 κρούσματα στην  Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Γρεβενών

- 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε.  Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κω

- 2 κρούσματα στην  Π.Ε. Λασιθίου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

- 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών

- 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση 

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.221.017 κλινικά δείγματα.

Υπενθυμίζεται, πως νωρίτερα σήμερα με εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας υπογραμμίζει ότι τα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας», ακόμη και εάν «κινούνται» εντός του διαδικτύου, να οδηγούνται στο αυτόφωρο, καθώς διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή». Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα κατά των παραβατών επαπειλείται ποινή «φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».

Παράλληλα, κλειστός θα παραμείνει τις επόμενες ημέρες ο πρώτος όροφος του υπουργείου Εργασίας επί της οδού Σταδίου μετά την επιβεβαιώση κρούσματος υπαλλήλου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, ενώ μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε μαθητή της Γ’ τάξης του 6ου Δημοτικού Βριλησσίων αναστέλλεται από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 και για 14 μέρες (έως και τις 5 Οκτωβρίου) η λειτουργία του τμήματος Γ1 του συγκεκριμένου σχολείου.

Στ. Πέτσας: Αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε στα τοπικά lockdown

«Δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να εφαρμοστεί τοπικό lockdown», σχολίασε ο Στ. Πέτσας για την Αττική, τονίζοντας πως αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, «δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Τόνισε, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση αν χρειαστεί αυτό θα γίνει και ότι για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.

Μιλώντας στον Θέμα 104.6,, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι ειδικοί σκέφτονται πολλά εναλλακτικά μέτρα που μας προτείνουν. Από την αρχή δεν έχουμε αποκλείσει τοπικό lockdown για να φέρουμε προς τα κάτω την καμπύλη της υγείας», είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Τοπικά lockdown έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα, έχουμε εμπειρία. Δεν είμαστε εκεί, μακάρι να μη φτάσουμε εκεί, είναι στο χέρι μας. Για να μη φτάσουμε, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Υπάρχει ανησυχία καθώς για πρώτη φορά υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας ενώ παρά τα μέτρα παραμένει ισχυρή η παρουσία του ιού», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι «τα μισά από τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού είναι στην Αττική και τα μισά από αυτά είναι στο κέντρο με μεγάλη συμμετοχή ανθρώπων με μεταναστευτικό και προσφυγικό προφίλ. Με μηνύματα στις γλώσσες τους και με περισσότερους ελέγχους προσπαθύμε να περιορίσουμε το πρόβλημα».

Περιοριστικά μέτρα στο Άγιο Όρος - 10 επισκέπτες ανά Μονή

Εγκύκλιο προς όλες τις μονές του Αγίου Όρους, με την οποία ορίζει έως και δέκα τους επισκέπτες ανά μονή ως μέτρο αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού, απέστειλε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα.

Η εγκύκλιος απαγορεύει επίσης τη μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση. Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζόμενους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιο Όρος.

Η έκδοση της οδηγίας προς τις μονές κρίθηκε απαραίτητη μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη μονή Αγίου Παύλου, ενός στη μονή Χιλανδαρίου κι ενός ακόμη υπόπτου κρούσματος στη Λακκοσκήτη. 

Στο Άγιο Όρος βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για περαιτέρω διερεύνηση υπόπτων κρουσμάτων, ενώ ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Και τα δύο μοναστήρια έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ για τα μέτρα προστασίας των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας

Νέες οδηγίες για την αυστηρή τήρηση των μέτρων καθημερινής πρακτικής που πρέπει να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού, όσο και των περιθαλπομένων από τη μετάδοση του κορονοϊού εξέδωσε ο ΕΟΔΥ. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία εργαλεία για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού είναι τα νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, τα συνεχή μοριακά τεστ στο προσωπικό και οι εντατικοί έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των πρωτοκόλλων αυξημένης προστασίας των ηλικιωμένων.

Όπως αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για τη διενέργεια των ελέγχων αξιοποιείται η συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει η πολιτεία.

Τα πρόστιμα

Συγκεκριμένα, από την αρχή του μήνα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 63.000 ευρώ συνολικά σε 14 δομές (9 στην Περιφέρεια Αττικής, 2 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 1 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 2 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας). Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κυρίως για την μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού και μη τήρηση ερωτηματολογίου του προσωπικού. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Οδηγός ασφαλούς συμπεριφοράς εργαζομένων

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον κορονοϊό, είναι η σύνταξη ενός λεπτομερούς οδηγού ασφαλούς συμπεριφοράς των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις προνοιακές δομές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σύμφωνα με τον οδηγό, οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας καθοριστικά στην πρόληψη για τον περιορισμό της πανδημίας, καλούνται στη σχολαστική τήρηση και εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων φορέων όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου, αλλά και στο σύνολο της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής τους.

Ειδικότερα:

- Για την προστασία τόσο των ίδιων, όσο και των ευπαθών ατόμων, που εξυπηρετούν, συνιστάται αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ήτοι πραγματοποίηση επισκέψεων ή υποδοχή επισκεπτών κατ' οίκον και μετάθεση στο μέλλον όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια, κλπ).

- Αναβολή μη αναγκαίων αδειών του προσωπικού με μέριμνα για την αποτροπή επαγγελματικής εξουθένωσης (Burn Out), με ορθό καταμερισμό της εργασίας.

- Σε περίπτωση απουσίας με άδεια, πραγματοποίηση υποχρεωτικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες, πριν από την επάνοδό τους στην εργασία και παράδοση του αποτελέσματος στον υπεύθυνο της δομής κατά την ημέρα επιστροφής του εργαζομένου.

- Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον κορονοϊό και τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά.

- Να αποφεύγονται ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες και να εξετάζεται η δυνατότητα χρονικής μετάθεσης των ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.

- Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης, κλπ, με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού ατόμων στον ίδιο χώρο και την τήρηση του κριτηρίου της ασφαλούς απόστασης.

- Αποφυγή κοντινών επαφών ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και καταρροή.

- Αποφυγή ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων εκτός των δομών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, στον έτερο χώρο εργασίας θα πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα/οδηγίες ασφάλειας, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.

- Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αν υπάρχει δυνατότητα οχημάτων ΙΧ.

Τι συμβαίνει, αν ο εργαζόμενος έρθει σε επαφή με κρούσμα

Εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας), είναι απολύτως αναγκαίο να τηρούν τις κάτωθι οδηγίες:

- Παρακολούθηση της υγείας τους (με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

- Διαμονή σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό και τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από το άτομο αυτό.

- Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου αυτού στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν.

- Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

- Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από τυχαία επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού).

- Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες και σεντόνια, τα οποία, μετά από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.

- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και, στη συνέχεια, απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

- Άμεση ενημέρωση του υπεύθυνου της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, στην οποία εργάζεται.