Στο κενό οι καθυστερήσεις ΣΥΡΙΖΑ - Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης Θ. Πλεύρη
Προανακριτική Novartis

Στο κενό οι καθυστερήσεις ΣΥΡΙΖΑ - Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης Θ. Πλεύρη

Καθυστερήσεις στην εξέταση των μαρτύρων επιχείρησε να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αγαστή συνεργασία με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο δικηγόρος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας διαβίβασε αίτημα στην προανακριτική με το οποίο ζητούσε την εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη επειδή ανέλαβε να εκπροσωπήσει τον Αντώνη Σαμαρά σε πρόσφατη διαμάχη με τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο αίτημα είχε καταθέσει ο κ. Παπαγγελόπουλος πριν από περίπου ένα μήνα αλλά και πάλι τότε είχε απορριφθεί. Καταφανώς, λοιπόν, σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Παπαγγελόπουλος προσπάθησαν να εμποδίσουν τη σημερινή εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων που είναι προγραμματισμένη για τις 4 το μεσημέρι στη ΓΑΔΑ. 

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Λάππας, ζήτησε να διακοπούν για δύο ημέρες οι εργασίες της προανακριτικής, προκειμένου προφανώς να μην εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. «Δεν θα τα κάνουμε όλα κουρέλια», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μετά την απόφαση Επιτροπής ο κ. Λάππας γνωστοποίησε πως δεν θα μεταβεί καν στο χώρο εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ κατήγγειλε «ακραίο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής». 

Από την πλευρά του ο Θ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η υπόθεση εξαίρεσής του έχει ήδη κριθεί από την προανακριτική, με συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε για «ηθικό όχι όμως νομικό κώλυμα» συμμετοχής του. Ο Κ. Καραγκούνης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ή πρόβλημα ποινικής διαδικασίας και πως το αίτημα πρέπει να εξετασθεί αμέσως και ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται προσκόμματα στη λειτουργία της Επιτροπής.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι πρέπει να εξετασθεί αμέσως το αίτημα Παπαγγελόπουλου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «απώτερος σκοπός του αιτήματος είναι να μην εξεταστούν σήμερα και αύριο οι προστατευόμενοι μάρτυρες».

Τελικά το αίτημα του Παπαγγελόπουλο δεν έγινε δεκτό, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε. Να σημειωθεί ότι έγιναν δύο ψηφοφορίες όπου η αξιωματική αντιπολίτευση μειοψήφησε: Η πρώτη αφορούσε την ένταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις δήθεν fast track διαδικασίες, δηλαδή την άμεση σύγκλιση της επιτροπής για να εξεταστεί το αίτημα Παπαγγελόπουλου και η δεύτερη σχετικά με την ουσία της υπόθεσης όπου και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ απομονώθηκε. Συνεπώς, στις 4 η εξαμελής αντιπροσωπεία της επιτροπής θα βρεθεί στη ΓΑΔΑ.