Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση ασυλίας του Γ. Λαγού

Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα των ελληνικών αρχών για άρση ασυλίας του Γ. Λαγού

Επίσημο αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών για άρση ασυλίας του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού απέστειλε στις Βρυξέλλες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στο αίτημα περιλαμβάνεται απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης εναντίον του Γ. Λαγού που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την οποία του έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παράνομη κατοχή όπλων χωρίς αναστολή.

Μετά τη διαβίβαση του αποσπάσματος και των απαραίτητων εγγράφων θα κινηθούν τα προβλεπόμενα από το Ευρωκοινοβούλιο (ορισμός εισηγητή, επιτροπές και Ολομέλεια) για την άρση της ασυλίας του, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να εκτίσει την ποινή του, ενώ ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής αναμένεται να καταθέσει στη νομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το έγγραφο της έφεσης που υπέβαλε σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών, ζητώντας να ληφθεί υπ' όψιν ώστε να μην αρθεί η ασυλία του.

Παράλληλα, οι συνήγοροι του Γ. Λαγού αναμένεται να καταθέσουν έφεση κατά της απόφασης σε βάρος του, ώστε να παραλάβουν το σχετικό αντίγραφο (εφετήριο) για να το καταθέσουν στη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση για να την εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος.

Τέλος, σημειώνεται πως ο καταδικασθέντας για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής ακόμη και φυλακισμένος, καθώς για να εκπέσει του αξιώματός του, αρχικά θα πρέπει να τελεσιδικήσει η απόφαση στον Άρειο Πάγο και εν συνεχεία θα πρέπει να αποδειχθεί πως διέπραξε το έγκλημα για το οποίο φυλακίστηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της ιδιότητας του ως ευρωβουλευτής.