Στο επίκεντρο της διαμάχης Κίνας - Ιαπωνίας εκ νέου τα νησιά Σενκάκου

Στο επίκεντρο της διαμάχης Κίνας - Ιαπωνίας εκ νέου τα νησιά Σενκάκου

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας, καθώς αυξάνεται το ενδεχόμενο σημείωσης «θερμού» επεισοδίου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Όπως ανακοίνωσε το Τόκιο μέσω του γραμματέα του Υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, ένα πλοίο του κινεζικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησε ένα αλιευτικό εντός των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας.

Το Πεκίνο το οποίο διεκδικεί την κυριαρχία των νησιών -τα οποία ονομάζει Ντιαογού- δεν προέβη σε κάποια δήλωση ή ανακοίνωση για το θέμα.

Ωστόσο, η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία στην περιοχή, αλλά και αεροσκάφη από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η Ιαπωνία εθνικοποίησε τρία από τα πέντε νησιά του συμπλέγματος αυτού, αγοράζοντάς τα από τον Ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Σίνζο Άμπε υποστηρίζει ότι το Πεκίνο έχει συναινέσει στην ιαπωνική κυριαρχία μέχρι το 1970, κάτι η κινεζική πλευρά αμφισβητεί.

Κύριος σύμμαχος της Ιαπωνίας στην παραπάνω διαμάχη είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν λάβει επίσημη θέση για το βάσιμο των ανταγωνιστικών αξιώσεων της κυριαρχίας των νησιών, καθώς αυτά περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Αμοιβαίας Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.