Στο Ελσίνκι η εκλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ

Στο Ελσίνκι η εκλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ

Του Γιάννη Μαντζίκου

Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ξεκινά σήμερα το διήμερο συνέδριο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)για να εκλέξει, μεταξύ άλλων, τον επικεφαλής του στις ευρωεκλογές, που αναμένεται να είναι και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με 219 ευρωβουλευτές, το ΕΛΚ είναι η ισχυρότερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία κυριαρχούν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες του CDU της Ανγκελα Μέρκελ με 88 μέλη. Με αυτό το δεδομένο, η κούρσα για την εκλογή έχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτός δεν είναι άλλος από τον αντιπρόεδρο των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ. Αντίπαλος του θα είναι, ο Φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος έχει χρηματίσει πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της χώρας του.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Βέμπερ λέει ότι οι βασικές του προτεραιότητες είναι η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής με βάση την πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών μελών και όχι τη λήψη αποφάσεων με ομοφωνία. Από την άλλη, η υποψηφιότητα του Φινλανδού τεχνοκράτη, αποσκοπεί, όπως ο ίδιος δηλώνει, στην ακλόνητη υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και ευρύτερα στην αντιπαράθεση με την ανερχόμενη λαϊκιστική Άκρα Δεξιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βέμπερ έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό την στήριξη τόσο της Καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ όσο και την στήριξη των άλλων επτά ηγετών των κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ -συμπεριλαμβανομένου- του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Με αφορμή την στήριξη του Όρμπαν στον Βέμπερ, ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει η υιοθέτηση ενός κείμενου που δεν θα ονομάζει, αλλά οπωσδήποτε λοξοκοιτάζει προς το ουγγρικό κυβερνών κόμμα Fidesz, που ανήκει στην οικογένεια του ΕΛΚ. Μέσα Ενημερώσης με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά ζητήματα όπως το Politico.eu και το EU Observer αναφέρουν ότι το κείμενο θα έχει τίτλο “Προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τη δημοκρατία”, και θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του κράτους δικαίου, στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης και την ανάγκη παρακολούθησης της τήρησης των αρχών αυτών από τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Όπως και να έχουν τα πράγματα στο Ελσίνκι, στο τέλος της εβδομάδας τα πράγματα στο Ευρωπαικό κομματικό σκηνικό μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά καθώς ξεκινά το συνέδριο του ALDE της συμμαχίας Φιλελευθέρων όπου αναμένονται εξελίξεις....