7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Μιανμάρ: Στο δικαστήριο η Σου Κι αυτοπροσώπως για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα

Στο δικαστήριο η Σου Κι αυτοπροσώπως για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα
AP Photo/Sakchai Lalit, File

Η εκλεγμένη ηγέτης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι εμφανίστηκε σήμερα αυτοπροσώπως σε δικαστική ακρόαση για πρώτη φορά από την ανατροπή της κυβέρνησής της από τον στρατό σε πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο δικηγόρος της.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι πραγματοποίησε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τη νομική της ομάδα για περίπου 30 λεπτά πριν από την ακρόαση, δήλωσε ο δικηγόρος Τάε Μάουνγκ Μάουνγκ.

Η κυρία Σου Κι , 75 ετών, η οποία κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για τις προσπάθειές της για οικοδόμηση της δημοκρατίας, συγκαταλέγεται μεταξύ περισσότερων από 4.000 ατόμων που κρατούνται μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου. Αντιμετωπίζει κατηγορίες που κυμαίνονται από παράνομη κατοχή συχνοτήτων έως παραβίαση νόμου περί κρατικών μυστικών.

Η ανατραπείσα ηγέτιδα «ευχήθηκε στους ανθρώπους καλή υγεία» στη συνάντησή της με τους δικηγόρους της και έκανε επίσης μια προφανή αναφορά στο κόμμα της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία που θα μπορούσε να διαλύσει σύντομα.

«Είπε ότι το κόμμα ιδρύθηκε για τους ανθρώπους, οπότε το κόμμα θα είναι εκεί όσο βρίσκονται εκεί οι άνθρωποι», είπε ο δικηγόρος της.

Η Εκλογική Επιτροπή της χούντας της Μιανμάρ θα διαλύσει το πολιτικό κόμμα της κυρίας Σου Κι για απάτη στις εκλογές του Νοεμβρίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, επικαλούμενα έναν επίτροπο, ο οποίος απειλούσε δράση εναντίον των «προδοτών».

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος από την 1η Φεβρουαρίου που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την εκλεγμένη ηγέτιδα της κυβέρνησης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι  και πολλά από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, ισχυριζόμενος ότι έγινε νοθεία στις εκλογές αυτές, στις οποίες κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία το κόμμα της.

Δεν παρείχε, ωστόσο,  καμία απόδειξη για αυτούς τους ισχυρισμούς.  Αντ 'αυτού, αντικατέστησε την εκλογική επιτροπή και υποσχέθηκε νέες εκλογές σε ένα χρόνο.

Mε πληροφορίες από Reuters