Στο Βερολίνο σήμερα ο Z. Zaev - Συνάντηση με A. Merkel

Στο Βερολίνο σήμερα ο Z. Zaev - Συνάντηση με A. Merkel

Με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Zoran Zaev, θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο η καγκελάριος, Angela Merkel. Η καγκελάριος θα υποδεχτεί τον κ. Zaev στην Καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές στις 12:00 (τοπική ώρα), ενώ περί τις 13:15 αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Z. Zaev, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, θα γίνει δεκτός και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται διμερή θέματα αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ενόψει και της συνάντησης Τσίπρα-Merkel την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η A. Merkel είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου συζήτησαν για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, συζήτησαν για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Εξάλλου, η γερμανίδα καγκελάριος απαντώντας χθες σε ερώτηση για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών των Δ. Βαλκανίων, επανέλαβε ότι για τη Γερμανία η ενταξιακή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα. Ωστόσο, υπογράμμισε τη συνάρτησή της με την πλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων και απαρίθμησε σειρά υποστηρικτικών πρωτοβουλιών, προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό για τα συγκεκριμένα κράτη. 

 

Photo by Markus Schreiber/AP