Στο 90% αποτελείται από αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων
Γ. Γεραπετρίτης για εργασιακό νομοσχέδιο

Στο 90% αποτελείται από αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων

«Η κυβέρνηση φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο κατά τουλάχιστον 90% αποτελείται από αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζόμενων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και υπογράμμισε πως κατοχυρώνονται τα δικαιώματά τους και ενισχύεται ο έλεγχος των εργοδοτών από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση και στους κοινωνικούς φορείς ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι για να μιλήσουμε για το εργασιακό θα πρέπει να δούμε την σημερινή κατάσταση:

«Έχουμε απλήρωτες υπερωρίες, υποδηλωμένη εργασία, εργοδοτικούς καταναγκασμούς. Έχουμε μεγάλες υπερβολές όσον αφορά στις συνδικαλιστικές καταχρήσεις. Εμείς ερχόμαστε και φέρνουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο στο 90% αποτελεί αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις υπέρ των εργαζομένων… Έχουμε εργοδοτικό έλεγχο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον ο εργοδότης να καταναγκάζει υποδηλωμένα τον εργαζόμενο να δουλεύει.

«Και βεβαίως ένας πάρα πολύ ενισχυμένος έλεγχος από τον ΣΕΠΕ, το οποίο αποκτά αυτοδυναμία έτσι ώστε να ασκεί τη δική του πολιτική. Δεύτερον, κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ποιος αλήθεια διαφωνεί στο να έχουμε άδεια πατρότητας;» σημείωσε.

Παρέχει προστασία από τη βία και την παρενόχληση

Προστασία από απόλυση του νέου πατέρα; Ποιος αμφιβάλει στο να εξομοιώνονται οι εργατοτεχνίτες με τους κοινούς εργαζομένους ή επίσης, με τα παιδιά τα οποία δούλευαν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες; Ποιος αμφιβάλει ότι είναι ένα πολύ σπουδαίο δικαίωμα του εργαζόμενου, όταν δεν εργάζεται, να μπορεί να αποσυνδέεται από την εργασία του, που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αλλοτρίωσης. Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται αυτό. Έχουμε προστασία από τη βία και τη παρενόχληση. Εισάγεται η σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η 187, η οποία προστατεύει από κάθε μορφή βίας. Αλήθεια υπάρχει κάποιος που διαφωνεί πάνω σε αυτό;», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την εργοδοτική αυθαιρεσία που υπάρχει στην αγορά εργασίας ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι γι’ αυτόν το λόγο προχωρά η Κυβέρνηση σε «απόλυτη ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο πλέον καθίσταται εντελώς ανεξάρτητο ώστε να χαράσσει την πολιτική των ελέγχων. Δεν λογοδοτεί στην Κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κανενός τύπου πελατειακή συναλλαγή και με ηλεκτρονικά μέσα- για πρώτη φορά- ελέγχονται οι εργοδοτικές καταχρήσεις».

Οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι απολύτως κατοχυρωμένες

Σε ότι φορά τον συνδικαλισμό ο κ. Γεραπετρίτης, μεταξύ άλλων είπε:

- «Όλοι αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον συνδικαλισμό. Υπάρχει συνήθως μια συνδικαλιστική μειοψηφία η οποία καθορίζει τις τύχες του συνόλου των εργαζομένων.

- Διαφωνεί κανείς στο να υπάρχει Μητρώο Συνδικαλιστικών Φορέων για να μη λειτουργούν άναρχα; Δεύτερον, να δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έτσι ώστε να μη λαμβάνονται αποφάσεις από μια ελάχιστη μειοψηφία αλλά να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση στις αποφάσεις;

- Να μην υπάρχει η δυνατότητα επαναπροκήρυξης μιας απεργίας η οποία έχει κριθεί παράνομη.

- Είναι απολύτως κατοχυρωμένες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίες από το Σύνταγμα και επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει απομίωση. Εκείνο που θα πρέπει να δεχθούμε είναι ότι ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να απεργεί ή να μην απεργεί. Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας καταναγκασμός επ’ αυτού.

- Εισάγεται ένας όρος ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (το 1/3 των εργαζομένων) στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος όπως είναι π.χ. οι μεταφορές. Θα πρέπει να διασφαλίζεται απολύτως η κοινωνική συνέχεια όταν δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας απεργία.

- Σε ότι αφορά τη διευθέτηση, με πρωτοβουλία και μόνο με τη συναίνεσή του είναι δυνατόν να καθορίζεται ένα διαφορετικό πλαίσιο σε ότι αφορά στο ωράριο απασχόλησής του. Δεν είναι ο εργαζόμενος αυτός που το προτείνει, για προσωπικούς λόγους, να διαμορφώσει ένα διαφορετικό τρόπο εργασίας. Δεν επηρεάζεται ούτε ο τρόπος της αμοιβής όπως εντελώς εσφαλμένα δίδεται προς τα έξω, ούτε επηρεάζεται ο συνολικός χρόνος εργασίας.

- Δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε ούτε από το 8ωρο, ούτε από τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

- Μιλάμε για ένα συνολικό πλέγμα προστασίας του εργαζόμενου. Ο ίδιος ο εργαζόμενος προτείνει, ο ίδιος αποδέχεται και το Κράτος αναλαμβάνει -δια των ανεξάρτητων οργάνων- τον πλήρη έλεγχο.

- Σε ένα πράγματι άναρχο εργασιακό τοπίο εμείς ερχόμαστε επιτέλους βάζουμε μια τάξη.

- Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Για σαράντα χρόνια βαδίζαμε με μια αδράνεια η οποία καλλιεργούσε την εργοδοτική αυθαιρεσία

Για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων

Αναφερόμενος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και τα προνόμια των εμβολιασμένων σημείωσε ότι είναι μια συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο. Τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει μια σταδιακή απελευθέρωση της δραστηριότητας για εκείνους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί.

«Και απολύτως λογικό γιατί είναι διαφορετικό το επίπεδο κινδύνου για εκείνον που δεν έχει λάβει την προστασία της ανοσίας του εμβολίου και με αυτόν που την έχει λάβει. Είναι δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων. Στην πραγματικότητα μιλούμε για το ότι θα αποκατασταθεί η πλήρης ελευθερία όλων όσοι έχουν εμβολιαστεί», επισήμανε.

Ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολίων ανέφερε ότι σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει δημοσιοποίηση της έκθεσης από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. «Νομίζω, συν το χρόνο θα είμαστε έτοιμοι να εισαγάγουμε τη σχετική ρύθμιση. Θα περιλαμβάνει ορισμένες δυνατότητες οι οποίες θα επιφυλάσσονται χωρίς γραφειοκρατία σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε ότι «είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες εκείνες οι οποίες αποτελούν πηγή για τη τυχόν μετάδοση σε ευάλωτες κατηγορίες, π.χ. οι υγειονομικές μονάδες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Εκεί νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για υποχρέωση εμβολιασμού»

Τέλος, σχετικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός πήρε μαζί του στις Βρυξέλλες ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό χαρτοφυλάκιο.