Νέο ρεκόρ 4,9% του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Άλμα στο 4,3% για την Ελλάδα

Νέο ρεκόρ 4,9% του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Άλμα στο 4,3% για την Ελλάδα

Σε επίπεδα ρεκόρ έχοντας ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν σήμερα να δείχνουν ότι ο ρυθμό αύξησης των τιμών διαμορφώθηκε στο 4,9%, προσθέτοντας ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στην ΕΚΤ ενόψει της επικείμενης συνεδρίασής της στις 16 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και των 40 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και των οποίων η μεσοσταθμική πρόβλεψη ήταν στο 4,5%, ενώ υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 4,1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για τον Νοέμβριο ήταν η ενέργεια (27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο), τα μη βιομηχανικά αγαθά ενέργειας (2,4%, έναντι 2,0% τον Οκτώβριο) και τα τρόφιμα, το αλκοόλ & καπνός (2,2%, έναντι 1,9% τον Οκτώβριο).

Εξαιρουμένων των έντονα ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, το στενότερο μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού κατέγραψε επίσης μεγάλη άνοδο στο 2,6%, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση εκτίμηση για 2,3% σε έρευνα του πρακτορείου Reuters.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί το Νοέμβριο στο 4,3% από 2,8% τον Οκτώβριο, ενώ ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Νοέμβριο σημειώνεται στη Μάλτα (2,3%), στην Πορτογαλία (2,7%) και στη Γαλλία και τη Φιλανδία (3,4%).

Τα υψηλότερα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού καταγράφονται το Νοέμβριο στη Λιθουανία (9,3%), στην Εσθονία (8,4%), στη Λετονία (7,4%), και στο Βέλγιο (7,1%).