8ος χρόνος, ημέρα 2393η
Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Στο 17,83% ο πληθωρισμός στη Ρωσία - Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002

Στο 17,83% ο πληθωρισμός στη Ρωσία - Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002
Shutterstock

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία επιταχύνθηκε τον Απρίλιο στο 17,83% σε ετήσια βάση, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2002, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, καθώς έλαβε ώθηση από το ασταθές ρούβλι και τις άνευ προηγουμένου δυτικές κυρώσεις που επηρέασαν τις αλυσίδες logistics, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, ο μηνιαίος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,56% τον Απρίλιο από 7,61% τον Μάρτιο, όταν σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 1999, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.

Ο πληθωρισμός στη Ρωσία έχει επιταχυνθεί απότομα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας, στις 24 Φεβρουαρίου, όπως αποκαλεί. Η πτώση του ρουβλίου σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο ενίσχυσε τη ζήτηση για ευρεία γκάμα αγαθών, από βασικά τρόφιμα έως αυτοκίνητα, με βάση τις προσδοκίες ότι οι τιμές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Το ρούβλι ανέκαμψε έκτοτε και σταθεροποιήθηκε σε υψηλό σχεδόν πέντε ετών έναντι του ευρώ την Παρασκευή. Ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί τη βασική ανησυχία των νοικοκυριών εδώ και χρόνια, καθώς πλήττει το βιοτικό επίπεδο, πλήγμα που φέτος θα επιδεινωθεί από την απότομη οικονομική συρρίκνωση.

Η κεντρική τράπεζα στοχεύει σε πληθωρισμό στο 4%, αλλά αναμένει ότι θα φτάσει το 18-23% φέτος. Έχει ήδη μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 14% μετά από έκτακτη αύξηση επιτοκίων στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου και ανακοίνωσε ότι βλέπει περιθώρια για περισσότερη νομισματική χαλάρωση προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία.