Στο 15% η ύφεση, σε ιστορικό υψηλό τα «κόκκινα δάνεια»
Capital Economics για Ελλάδα

Στο 15% η ύφεση, σε ιστορικό υψηλό τα «κόκκινα δάνεια»

Σε τρομακτικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού προχωρά η Capital Economics, κάνοντας λόγο για ύφεση 15%, αύξηση της ανεργίας στο 25% και των «κόκκινων» δανείων σε νέο ιστορικό υψηλό. Σύμφωνα με τον οίκο, το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όχι μόνο θα είναι μεγαλύτερο το πλήγμα για την ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά θα είναι και πιο αργή η ανάκαμψη, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 μέσα στην επόμενη δεκατία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 15% στο σύνολο του 2020, έναντι 12% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη και 10% που «βλέπει» το ΔΝΤ. Και παρά την ισχυρή ανάκαμψη που προβλέπει για το 2021, εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος του 2019 για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Capital Economics κάνει λόγο για έκρηξη της ανεργίας στο 25%, ποσοστό που θα έφτανε στο 32% αν δεν εφάρμοζε η κυβέρνηση το σχέδιο επιδότησης των μισθών.

Εκτιμά επίσης ότι το ποσοστό των NPLs θα αυξηθεί πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες και θα ξεπεράσει το 50% των συνολικών δανείων αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο κορονοϊός θα αποτελέσει ακόμη ένα χτύπημα για τις ελληνικές τράπεζες παρά τη βοήθεια της ΕΚΤ, σημειώνεται στην έκθεση. Επιπλέον, όσο θα αυξάνεται η ανεργία και τα επιχειρηματικά λουκέτα, τόσο θα κοκκινίζουν τα δάνεια, αντιστρέφοντας πλήρως την πρόσφατη τάση μείωσης.