Στο 1,5 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα τον Αύγουστο

Στο 1,5 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα τον Αύγουστο

Νέα αύξηση σημείωσαν τα τουριστικά έσοδα τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο. Ωστόσο η αύξηση κινείται στα πλαίσια του δυσμενούς σεναρίου, το οποίο θέλει τα τουριστικά έσοδα για φέτος να κυμαίνονται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα τα τουριστικά έσοδα του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις παραγόντων της τουριστικής αγοράς ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο, που είχαν ανέλθει σε 800 εκατ ευρώ, αλλά είναι χαμηλότερα κατά 64% από τον Αύγουστο του 2019. Το μήνα εκείνο τα τουριστικά έσοδα είχαν διαμορφωθεί σε 4,18 δισ. ευρώ.

Η πορεία αυτή των τουριστικών εσόδων ακολουθεί την πορεία της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε κάμψη της επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα 60,5%, ενώ στο οκτάμηνο η πτώση διαμορφώθηκε στο 65%. Εκτιμάται ότι ακόμη μεγαλύτερη είναι η συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου κατά τους καλοκαιρνούς μήνες έχει υποστεί καθίζηση.

Επειτα και από την επίδοση του Αυγούστου, τα συνολικά έσοδα στο οκτάμηνο για τον εγχώριο τουρισμό ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν στο α’ εξάμηνο 2020 (με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδα), τα 800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο (εκτίμηση) και τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο (εκτίμηση). Τα έσοδα οκταμήνου είναι κατά 77% χαμηλότερα από το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019, όταν αυτά είχαν ανέλθει σε 13,2 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια χάθηκαν στο οκτάμηνο τουριστικά έσοδα, άνω των 10 δισ. ευρώ.

Τουριστικοί παράγοντες σημείωναν ότι με βάση τις προαναφερόμενες επιδόσεις τα τουριστικά έσοδα για το σύνολο του έτους θα ανέλθουν μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ. Πιθανόν όμως το προαναφερόμενο άνω όριο του εύρους των εσόδων να είναι και αισιόδοξο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2019 είχε πραγματοποιηθεί το 77% των τουριστικών εσόδων του έτους. Με βάση αυτή την επίδοση, τα έσοδα φέτος θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κοντά στα 3,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο καθώς φουντώνει το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης, μια τέτοια επίδοση είναι μάλλον αισιόδοξη.