Στις κυβερνήσεις παραπέμπει ο ΠΟΥ για μέτρα κατά του κορονοϊού
Παγκόσμιος συναγερμός

Στις κυβερνήσεις παραπέμπει ο ΠΟΥ για μέτρα κατά του κορονοϊού

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Στη διακριτική ευχέρεια των κρατών - μελών των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν τα μέτρα που εκείνες κρίνουν απαραίτητα για την προστασία του πληθυσμού τους από τον νέο κορονοϊό, αφήνει για την ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέχρι η Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών να αποφασίσει να συστήσει την κήρυξη ολόκληρου του πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Επιτροπή συνεδρίασε και χθες για να καταλήξει και πάλι στο 50-50, με αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή η χθεσινή πρόταση του γενικού διευθυντή δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus για το σύστημα του "σηματοδότη", μια ενδιάμεση κατάσταση δηλαδή, μεταξύ της κήρυξης ή μη της επιδημίας ως επείγουσας κατάστασης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.

Έτσι, μπορεί το θέμα του κορονοϊού να αποτελεί πλέον ζήτημα Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος - αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε ως παγκόσμιο συναγερμό - μόνο που η επιτροπή εκτάκτων αναγκών θα ξανασυνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να συστήσει μέτρα με τη μορφή προσωρινών οδηγιών, χωρίς νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Παρότι τα κριτήρια του Οργανισμού για την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη αναγνωριστεί, οι τεχνοκράτες δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι έχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την σχετική υπόδειξη στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ όμως, ο δρ. Ghebreyesus, επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής ο ιός δείχνει σταθερότητα. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί μια πιθανή μετάλλαξη μπορεί να συμβεί οποτεδήποτε.

Για το θέμα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ δρ Michael Ryan επεσήμανε ότι ο ιός αλλάζει μεταδιδόμενος από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρόλα αυτά όμως, οι αλλαγές που συμβαίνουν μέχρι στιγμής δεν είναι σημαντικές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ Dr Didier Houssin επεσήμανε ότι η επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προχωρήσει στην πρόταση για κήρυξη διεθνούς έκτακτης ανάγκης, εάν αλλάξει ο βαθμός σοβαρότητας της νόσησης από τον ιό ή η μεταδοτικότητα του ιού.

Στις αναμενόμενες οδηγίες από την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ θα περιλαμβάνονται από οδηγίες προς τα κράτη - μέλη για τις πιθανές δράσεις που ζητείται να αναλάβουν, καθώς επίσης και συστάσεις προς τους ταξιδιώτες για τη λήψη μέτρων προστασίας από τον ιό.

Οι ειδικοί του οργανισμού επεσήμαναν ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας παραμένουν ισχυρά, καθώς πρόκειται για ιό, οπότε δεν υπάρχει διαθέσιμη κάποια αναγνωρισμένη θεραπεία.

Ο δρ. Ryan επεσήμανε για το θέμα αυτό, ότι είναι απαραίτητη η νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών, καθώς ο ιός προκαλεί πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ σημείωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διενέργεια κλινικών μελετών βάσει συγκεκριμένου παρηγορητικού πρωτοκόλλου, όπου χρησιμοποιούνται παρεμφερή φάρμακα που είχαν μελετηθεί για την SARS και τον MERS.

Την ίδια στιγμή έχει επιταχυνθεί η παγκόσμια ερευνητική συνεργασία με την ενεργοποίηση του διεθνούς συντονιστικού μηχανισμού του ΠΟΥ, με την ανταλλαγή κάθε είδους πληροφορίας που προκύπτει από την παρατήρηση της συμπεριφοράς του ιού.