Στις κάλπες για μια ακόμα φορά οι Ισραηλινοί

Στις κάλπες για μια ακόμα φορά οι Ισραηλινοί

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ισραηλινοί για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 14 μηνών, πρωτοφανές γεγονός για την πολιτική ιστορία της χώρας, ωστόσο λίγα πράγματα θυμίζουν ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές. 

Μετά τις δεύτερες εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο, κανένα κόμμα και καμία συμμαχία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, τα δύο ισχυρότερα κόμματα, το κεντροδεξιό Λικούντ και το κεντροαριστερό Μπλε-Άσπρο βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής (31 και 32 έδρες αντίστοιχα). Στη συνέχεια όμως, η σκυταλοδρομία με τις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της χώρας Ροιβέν Ρίβλιν στους δύο ηγέτες Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντς αντίστοιχα, δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στο Ισραήλ κανένα κόμμα δεν έχει συγκεντρώσει ποτέ μόνο του 61 έδρες. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα των Αράβων Ισραηλινών τα οποία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου κατήλθαν με κοινό ψηφοδέλτιο, απέσπασαν μεν 13 έδρες, αλλά επιλέγουν να μην μετέχουν σε κυβερνητικές συμμαχίες. 

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε πάντως και στις πρώτες εκλογές του Απριλίου, οι οποίες προκλήθηκαν μετά το «σπάσιμο» της παραδοσιακής συμμαχίας του Λικούντ με Γισραέλ Μπεϊτενού του Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, λόγω της διαφωνίας του με τον Νετανιάχου επί του θέματος της στράτευσης των Χαρέντι. 

Οι Χαρέντι ή Χαρεντίμ όπως είναι γνωστοί οι υπερθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας. Το 2017 το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να κηρύξει αντισυνταγματική την διάταξη εκείνη που τους απαλλάσσει από την στρατιωτική θητεία και ζήτησε από την Βουλή να περάσει σχετικό νόμο. 

Κατά τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μετά τις εκλογές του Απριλίου, ο Λίμπερμαν έθεσε εκ νέου τον ίδιο όρο για να μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Από την πλευρά του όμως, ο Νετανιάχου που εξαρτάται πολιτικά από την στήριξη και τις ψήφους των Υπερορθοδόξων κομμάτων δηλαδή του Shas και του United Torah Judaism, τα οποία συγκέντρωσαν 16 συνολικά βουλευτές, αρνήθηκε να «υποκύψει» στον «εκβιασμό» του Λίμπερμαν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επόμενη μέρα θα βρει το Ισραήλ μάλλον στην ίδια θέση που είναι τώρα, καθώς οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων παραμένουν πάνω κάτω οι ίδιοι. Το Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκεντρώσει γύρω στις 33 έδρες, το κεντρώο Μπλε και Λευκό του Μπένι Γκαντζ από 32 μέχρι 36, η Ενωμένη Λίστα ένας συνασπισμός αραβικών κομμάτων 14, το ορθόδοξο Σας από 8 μέχρι 10, το Ίσραελ Μπεϊτένου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν 8, το κεντροδεξιό Γιαμίνα 8, και η Ιουδαϊκή Ενωμένη Τορά 7. Επομένως τόσο το Λικούντ όσο και το Μπλε και το Λευκό θα πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους.

AP Photo/Sebastian Scheiner