Στον Κορυδαλλό ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του - Κρίθηκαν ύποπτοι φυγής

Στον Κορυδαλλό ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του - Κρίθηκαν ύποπτοι φυγής

Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, έπειτα από την απόφαση προφυλάκισής τους, αφού κρίθηκαν ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό και ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Ο πρώην υπουργός κρατείται πλέον στο ειδικό παράρτημα των γυναικείων, τα αποκαλούμενα υπόγεια κελιά, που είχαν κατασκευαστεί για να κρατούνται οι καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν, ενώ η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου κρατείται στην πτέρυγα των γυναικών και μοιράζεται το κελί της με άλλες κρατούμενες.

 

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο κ. Παπαντωνίου θα βρίσκεται μόνος στο κελί ενώ στην πτέρυγα υπάρχουν ακόμα 5-6 κρατούμενοι, ειδικής κατηγορίας, με την έννοια πως η περίπτωση τους χρίζει προστασίας και έχει δυσκολίες συνάθροισης με πολλούς κρατούμενους. Η επιλογή δηλαδή έχει περισσότερο να κάνει με λόγους ασφαλείας.

Οι ανακριτές διαφθοράς και η εισαγγελέας έκριναν το ζεύγος Παπαντωνίου προφυλακιστέους, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας απολογητικής διαδικασίας τους, βάση της οποίας υπήρξε το κατηγορητήριο άνω των 650 σελίδων που αναφέρεται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συγκεκριμένα 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πολύωρη απολογία του ο πρώην υπουργός απάντησε σε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τη σύμβαση για αναβάθμιση του προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που υπεγράφη επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αρνήθηκε τα του κατηγορητηρίου, ότι η υπογραφή της σύμβασης αυτής προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, η οποία αποτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και υποστήριξε ότι αν η σύμβαση αυτή ακυρωνόταν, τότε θα είχε υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετώπιζε ο ίδιος και η σύζυγός του ως συνδικαιούχος κάποιων λογαριασμών του, ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών, και επέμεινε στην αρχική του θέση ότι δεν υπήρξε αποδέκτης παράνομων πληρωμών.

Κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι «η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να του απαντά σήμερα πως πληρώνει το «δόγμα Σημίτη».

Το σκεπτικό της προσωρινής κράτησης

Στο ένταλμα της προσωρινής τους κράτησης υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες από το dikastiko.gr, τρεις λόγοι για τους οποίους θεωρήθηκε επιβεβλημένη η προφυλάκισή τους.

Για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκε ότι:

Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί. Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων (εάν παραμείνουν δηλαδή ελεύθεροι, είναι πιθανό να συνεχίζουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Τέλος, δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, την αμφισβήτησαν.

Διαβάστε ακόμα:

- Ποτάμι για Παπαντωνίου: Κάποιοι πολιτικοί οφείλουν εξηγήσεις