«Στις φλόγες» το Πόρτλαντ όμως ο Τραμπ αδιαφορεί

«Στις φλόγες» το Πόρτλαντ όμως ο Τραμπ αδιαφορεί

Λίγους μήνες μετά τη σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με κυβερνήτες και δημάρχους για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊου και τα επεισόδια που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, η κατάσταση ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και τοπικούς άρχοντες παραμένει τεταμένη με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη του Πόρτλαντ.

Το κίνημα Black Lives Matter συνεχίζει να αναβιώνει με έντονη μορφή στην συγκεκριμένη πόλη, μετά την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεσότα, στα τέλη Μαΐου.

Και μπορεί η αρχική δυναμική του να έχει αρχίσει να φθίνει, όμως στην μεγάλη πόλη του Όρεγκον, οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους εδώ και δύο εβδομάδες. Τις τελευταίες ημέρες οι εντάσεις έχουν οξυνθεί μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, καθώς ένας αξιωματικός έκανε χρήση αναισθητικού όπλου σε διαδηλωτή, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο κεφάλι.

Σε πολλά βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι πράκτορες αυτοί, που φορούν στρατιωτικές στολές και δεν έχουν κάποιο ορατό σήμα ταυτοποίησης, χρησιμοποιούν αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά για να συλλαμβάνουν διαδηλωτές, προκαλώντας την οργή των ντόπιων.

Πριν λίγες μέρες, ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, στην Πολιτεία του Όρεγκον, δέχτηκε επίθεση με δακρυγόνα, ενώ πήγαινε να συναντήσει διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία και την ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων στις πόλεις, κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επιμένει ότι για όλα ευθύνεται η «ακροαριστερα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις των ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Σικάγο και σε άλλες πόλεις, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Ωστόσο πολλοί βλέπουν την κίνηση αυτή του Τραμπ ως προσπάθεια του να ελέγξει πόλεις και πολιτείες που βρίσκονται υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί δήμαρχοι του Πόρτλαντ, του Σιάτλ, του Σικάγου, της Ατλάντα, του Κάνσας Σίτι και της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Ουάσιγκτον έστειλαν επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον της «μονομερούς ανάπτυξης» ομοσπονδιακών δυνάμεων στις πόλεις τους. «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψω στους στρατιώτες του Ντόναλντ Τραμπ να έρθουν στο Σικάγο και να τρομοκρατήσουν τον λαό μας», έγραψε στο Twitter η δήμαρχος της πόλης Λόρι Λάιγκτφούτ. 

Η σύγκρουση του Τραμπ με τους τοπικούς άρχοντες είναι όμως η κορυφή του παγόβουνου καθώς σε πολλές μεγάλες πόλεις της Αμερικής υπάρχει το αίσθημα ότι οι Αφροαμερικανοί ζουν διαχωρισμένοι όπως αναφέρει εκτενές αφιέρωμα του περιοδικού Economist.

Επιπρόσθετα, σε πολλές δημοσκοπήσεις αποτυπώθηκε καθαρά ότι η πλειοψηφία Αμερικανών θεωρεί τον ρατσισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και στηρίζει τις διαδηλώσεις, κάτι που ο Τραμπ φαίνεται να μην καταλαβαίνει...