Στις φλόγες το Ουισκόνσιν μετά το νέο επεισόδιο αστυνομικής βίας κατά Αφροαμερικανού

Στις φλόγες το Ουισκόνσιν μετά το νέο επεισόδιο αστυνομικής βίας κατά Αφροαμερικανού

Εμπρηστές έβαλαν φωτιά σε κτίρια και έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορικού κέντρου της πόλης Κενόσα του Ουισκόνσιν κατά τη δεύτερη νύχτα ταραχών μετά από τον πυροβολισμό ενός Αφροαμερικανού από την αστυνομία, υπό το βλέμμα των τριών ανήλικων γιων του.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί στην πόλη τη Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη το πρωί, και συγκρούονταν με την αστυνομία, μερικά τετράγωνα πέρα από το σημείο όπου αστυνομικοί πυροβόλησαν στην πλάτη τον Τζέικομπ Μπλέικ.

Ο Μπλέικ επέζησε και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, δήλωσε ο πατέρας του στους δημοσιογράφους.

Βίντεο που τράβηξε περαστικός δείχνει τον Μπλέικ να κατευθύνεται προς την πόρτα του οδηγού ενός γκρι SUV ακολουθούμενος από δύο αστυνομικούς που τον σημαδεύουν με τα όπλα τους. Επτά πυροβολισμοί ακούστηκαν την ώρα που ο 29χρονος Αφροαμερικανός, ο οποίος μοιάζει να είναι άοπλος, ανοίγει την πόρτα του οχήματος.

Το περιστατικό όμως, το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επεισοδίων που υπενθυμίζουν την στάση της αστυνομίας των ΗΠΑ απέναντι στους Αφροαμερικανούς, προκάλεσε οργή στην πόλη.

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, γεγονός που πυροδότησε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Ταραχές ξέσπασαν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, στο Πόρτλαντ, το Σιάτλ και την Μινεάπολη.

Η οργάνωση Black Lives Matter ζητά την άμεση απόλυση ή σύλληψη των αστυνομικών στην Κενόσα.

Το αστέρι του μπάσκετ ΛεΜπρον Τζέιμς, που έχει αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του αγώνα κατά του ρατσισμού, μίλησε σε δημοσιογράφους λέγοντας «Οι μαύροι στην Αμερική φοβόμαστε…Είμαστε τρομοκρατημένοι. Γιατί πρέπει όλα να καταλήγουν στα όπλα;». Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters ο Τζέιμς δήλωσε ότι πιστεύει πως η αστυνομία είχε κάθε περιθώριο να μην χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Μπλέικ».