Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση σε άνω των 60 ετών, υγειονομικούς

Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση σε άνω των 60 ετών, υγειονομικούς

Οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, τα άτομα άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί, των οποίων οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει ημερολογιακά τους 6 - 8 μήνες από τη πρώτη δόση, είναι οι κατηγορίες των πολιτών που έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση της τρίτης δόσης, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Η χορήγησή της δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο θεωρείται αναγκαία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Την περασμένη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς και την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος επισήμανε ότι η Επιτροπή απευθύνει ισχυρή σύσταση για την τρίτη αναμνηστική δόση στις άνωθεν ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες.

Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για αποφυγή σοβαρής νόσησης από κορονοϊό, νοσηλεία ή θανάτου, τόνισε στις ανακοινώσεις της η Μαρία Θεοδωρίδου και εξήγησε ότι τα αντισώματα από τον εμβολιασμό μειώνονται μετά από πέντε- έξι μήνες εντούτοις και σε συνδυασμό με το γεγονός πως παρουσιάζονται σοβαρές μεταλλάξεις του ιού, εγείρεται ζήτημα για χορήγηση τρίτης δόσης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο κίνδυνος για τις ηλικιακές ομάδες από 60 ετών αποτυπώνεται και στα επιδημιολογικά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δεδομένα από μελέτες που δείχνουν ότι στις ηλικίες 60 έως 79 ετών ακόμα το ποσοστό όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι στο 59,2% και όσων χάνουν τη ζωή τους στο 48%.«Οι 60 έως 79 ετών νοσηλεύονται κατά μεγάλο ποσοστό στις ΜΕΘ» τόνισε ενδεικτικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα και υπογράμμισε την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση, ενώ  υπογραμμίσει πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι και έπονται όσοι έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Επισήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση και γιαυτό κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση της τρίτης, ενώ ρωτηθείς σχετικά για την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό σημείωσε πως αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν ληφθούν οι αποφάσεις.

«Οι μελέτες από το Ισραήλ δείχνουν ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης μειώνει λοίμωξη και σοβαρή νόσηση. Στους μισούς από όσους έλαβαν την τρίτη δόση διπλασίασαν τα αντισώματα από την δεύτερη δόση. Από το CDC αναμένονται σύντομα δεδομένα από άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση. Μπορεί αυτή η δόση να αποτελεί και την τελική δόση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι μήνες που ακολουθούν θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι κάθε χώρα χαράσσει τη δική της γραμμή ακολουθώντας και τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών. Ωστόσο, εξήγησε πως «αλλά είναι τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή στη Δανία κι άλλα στην Ελλάδα».

Ερωτηθείσα για το αν θα έπρεπε να περιμένουμε την επίσημη σύσταση του ΕMA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για να συστήσουμε την τρίτη δόση στους άνω των 60, η κυρία Θεοδωρίδου άφησε να εννοηθεί ότι κάθε χώρα χαράζει την δική της γραμμή. «Θα θέλαμε να είναι πιο έγκαιρη η απόφαση του ΕΜΑ» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τώρα στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον πληθυσμό και να προλάβουμε ενδεχομένως πιο άσχημες καταστάσεις στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να γίνουν εμβολιασμοί.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες, καθώς και ότι ήδη έχουν εμβολιασθεί 98.000 παιδιά.