Στις 22 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ

Στις 22 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την προσεχή Τετάρτη (στις 10.30 το πρωί) θα ξεκινήσει στη Βουλή η διαδικασία της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί το ζήτημα να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Να σημειωθεί ότι μετά την αλλαγή του κοινοβουλευτικού σχεδιασμού ο εκλογικός νόμος αναμένεται να ψηφιστεί μια μέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη στις 23 Ιανουαρίου, ή εάν εγγραφούν αρκετοί ομιλητές η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της αντιπολίτευσης και ειδικά σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς άμεσα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη σχετικά με την Αικατερίνη ​Σακελλαρόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου ξεκινά μετά από πέντε πλήρεις ημέρες από την εγγραφή της διαδικασίας στην ειδική ημερήσια διάταξη.

Στην πρώτη ψηφοφορία αυτή της ερχόμενης Τετάρτης προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος, απαιτούνται 200 ψήφοι. Εάν δεν επιτευχθεί η συγκεκριμένη πλειοψηφία, μετά από πέντε ημέρες διεξάγεται η δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι. Μετά από πέντε μέρες διεξάγεται η τρίτη ψηφοφορία, όπου οι ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος μειώνονται στις 180.Σε περίπτωση που και κατά την τρίτη ψηφοφορία δεν εκλεγεί πρόεδρος, πέντε μέρες μετά επαναλαμβάνεται για τέταρτη φορά η ψηφοφορία και τότε για την εκλογή προέδρου απαιτούνται 151 ψήφοι. Αν και στην τέταρτη προσπάθεια εκλογής προέδρου Δημοκρατίας δεν συγκεντρωθούν οι 151 ψήφοι τότε μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται και νέα ψηφοφορία όπου πρόεδρος εκλέγεται αυτός που κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία.