Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, 17:27
Τελευταία ενημέρωση: 18:27

-A +A

Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019, 17:27
Τελευταία ενημέρωση: 18:27
Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed
-A +A

O κύβος ερρίφθη και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Η ανακοίνωση για την υπογραφή γίνεται μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της και από την Ιταλία.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:

«Στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα, Διακρατική Συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed. Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία».

Ήδη από χθες είχε φανεί ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα γύρω από το EastMed. Αρχικά πληροφορίες από κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι επίκειται άμεσα η υπογραφή συμφωνίας, κυρίως λόγω σπουδής που έδειξε η ισραηλινή πλευρά. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιωνόταν ωστόσο λίγο αργότερα ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με πρωτοβουλία του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι συζητήθηκε και η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, με πιθανότερη ημερομηνία περίπου στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, δεν ήταν βέβαιο ότι μπορούσε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Η σημερινή ανακοίνωση, όμως, δείχνει ότι και η ελληνική πλευρά επέλεξε να «τρέξουν» ταχύτερα οι εξελίξεις. 

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι η κίνηση της Τουρκίας να συνάψει το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τις επιδιώξεις της Άγκυρας, αφού προκάλεσε σημαντική κινητικότητα γύρω από τη συμφωνία για τον EastMed.

Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και η υπογραφή, την Παρασκευή, της «EastMed Act» από τον Ντ. Τραμπ ως μέρος του νόμου για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Η EastMed Act εκφράζει υποστήριξη στον αγωγό East Med, καθώς και στις τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και δίνει εντολή στον πρόεδρο Τραμπ να συμμετέχει η Αμερική στο East Med φόρουμ της Αιγύπτου. 

Ουσιαστικά η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ξεπερνά το επίπεδο μιας απλής διπλωματικής ενέργεια καθώς στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι Ελλάδα και Κύπρος είναι αποφασισμένες να ασκήσουν πλήρως τα κυριαρχικά τους δικαιώματα παρά τις απειλές της Τουρκίας και την προσπάθεια της να δημιουργήσει τετελεσμένα με παράνομες ενέργειες.


-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα