Στις 19-20 Μαρτίου η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για τη συμφωνία κράτους - Εκκλησίας

Στις 19-20 Μαρτίου η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για τη συμφωνία κράτους - Εκκλησίας

Στις 19-20 Μαρτίου αναμένεται να συγκληθεί η Ιερά σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ορθοδοξία, με θέμα συζήτησης μεταξύ άλλων και τη συμφωνία κράτους - Εκκλησίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την ιεραρχία θα συζητηθεί το φλέγον ζήτημα των σχέσεων εκκλησίας -πολιτείας στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποίησης που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας και αφού λάβουν υπόψιν της εισηγήσεις τόσο της Επιτροπής Διαλόγου όσο και της ΔΙΣ.

Επίσης, εκτός απροόπτου, θα τεθεί και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει λάβει ακόμα θέση.

Κατά τη συνεδρίαση, οι Ιεράρχες θα κληθούν να εκλέξουν τρεις νέους Μητροπολίτες για τις Ιερές Μητροπόλεις Σισανίου και Σιατίστης, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας και Βουλιαγμένης, καθώς και Περιστερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εκλεγούν και τέσσερις βοηθοί Επίσκοποι.

Από το πρωί συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον απόηχο των νέων δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστας Γαβρόγλου για τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας αλλά και τις έντονες αντιδράσεις του Κλήρου, αλλά και της Εκκλησίας της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Ορθοδοξία συζητείται το θέμα των σχέσεων Πολιτείας Εκκλησίας και η έως τώρα πορεία των συζητήσεων στη βάση των επισημάνσεων της επιτροπής διαλόγου επί του σχεδίου υλοποίησης της συμφωνίας που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να συζητήσουν και το κατά πόσον η ΔΙΣ μπορεί να λάβει μόνη της αποφάσεις επί του θέματος ή αν χρειάζεται να παραπεμφθεί το θέμα στην Ιεραρχία.