Στις 11 το πρωι η Γ.Σ της Ελλάκτωρ- Παραιτήθηκε η Ιnvesco απο τα ασφαλιστικά μέτρα

Στις 11 το πρωι η Γ.Σ της Ελλάκτωρ- Παραιτήθηκε η Ιnvesco απο τα ασφαλιστικά μέτρα

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η σημερινή Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ καθώς η Invesco απέσυρε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει με αίτημα την αναβολή της έως ότου αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αν δημιουργείται συγκέντρωση στον κλάδο. Την ίδια στιγμή το Δ.Σ της Ελλάκτωρ απαναφέρει στο τραπέζι το θέμα συζήτησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας όπως είχε προτείνει ήδη από τον Ιανουάριο, θεωρώντας ως αναγκαία την απόφαση για την υλοποίησή της. 

Πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στην αγορά χθες το βράδυ υποστηρίζουν ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) έκλεισε το φάκελο της υπόθεσης με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται ζήτημα συγκέντρωσης, αν ο έλεγχος της Ελλάκτωρ περάσει στους Ολλανδούς. Μέχρι και χθες δεν υπήρχαν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις και εκφράζονταν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της διαρροής λίγες ώρες πριν τον κρίσιμο δικαστήριο, σήμερα ωστόσο η πλευρά της Invesco απέσυρε τα ασφαλιστικά μέτρα και στις 11 το πρωι θα διεξαχθεί κανονικά η Γενική Συνέλευση και το proxy fifgt θα πάρει φωτιά. Πληροφορίες θέλουν πάντως την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να συνεχίζει να εξετάζει τις καταγγελίες σε μια διαδικασία που αναμένεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 3-4 μήνες. 

Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες

Χθες, η Ελλάκτωρ έκανε γνωστό πως τα δικαιώματα ψήφου της Pemanoaro Ltd, που ελέγχουν οι Αναστ. και Δημ. Καλλιτσάντσης, ασκούνται βάσει των οδηγιών της Akron Trade & Transport (ελέγχεται από τους κ.κ. Μπακο - Καϋμενάκη), με την εταιρεία να εκπροσωπείται από τον Ιωάννη Κατσούδα. Πρόκειται δηλαδή, για ποσοστό 20,5822% το οποίο θα αποκτήσει σταδιακά μέχρι και τις 30 Ιουλίου, η Akron & Trade, η οποία, χθες Τρίτη, προχώρησε σύμφωνα με πληροφοίες στην απόκτηση του πρώτου πακέτου μετοχών (25,6 εκατ. τεμάχια). Η ανακοίνωση της συναλλαγής, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται τις επόμενες ώρες. Η άμεση συμμετοχή της εταιρείας Invesco ξεπερνά οριακά το 5%, κάτι που σημαίνει πως η πλευρά των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη ελέγχουν συνολικά το 25,58% της Ελλάκτωρ.

Η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση, ύστερα από αίτημα της Reggeborgh, έχει ως θέματα την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου. Από την πλευρά της η σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν θέμα το οποίο είχε ενταχθεί στην ατζέντα της Γ.Σ η οποία είχε αναβληθεί στις 7 Ιανουαρίου. Η ίδια υλοποιεί πρόγραμμα μετασχηματισμού με εκτιμώμενο όφελος 100 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κατασκευαστικού κλάδου να μειώνονται και τις ταμειακές ροές να βελτιώνονται.

Ταυτόχρονα, η Άκτωρ, σύμφωνα με τη διοίκησή της, έχει υιοθετήσει στρατηγικό πλάνο με στόχο τη δημιουργία αξίας στον κλάδο των παραχωρήσεων, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Η διοίκηση της Ελλάκτωρ αντιτείνει πως η Reggeborgh προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας με την αντικατάσταση ενός νέου πιο αδύναμου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από υποψηφίους που προτείνει η ίδια.

Από την πλευρά τους, οι Ολλανδοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάκτωρ βρίσκεται αντιμέτωπη με δομικά προβλήματα και γι' αυτό έχουν ζητήσει τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας από τη νέα διοίκηση, ώστε να αναλυθεί η τρέχουσα χρηματοδοτική και επιχειρηματική κατάσταση της εταιρείας.

Όλα αυτά προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτικής υγείας και ανταγωνιστικότητα της Ελλάκτωρ, όπως υποστηρίζει η Reggeborgh.

Το ολλανδικό fund ελέγχει περίπου το 14% της Ελλάκτωρ κι έχει αποκτήσει δικαίωμα αγοράς για το 12,55% του Λεωνίδα Μπόμπολα, το οποίο εάν εξασκηθεί θα αυξήσει τη συμμετοχή της στο 27%. Στην αγορά λέγεται  ότι το ποσοστό της αγγίζει το 40%, εάν ληφθούν υπόψη «φίλιες» προς αυτήν μετοχικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευαστική αγορά, που αποτελεί τον παρατηρητή του μπρα-ντε-φερ μεταξύ της νυν διοίκησης της Ελλάκτωρ και των Ολλανδών, επιζητεί να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν το τοπίο. Κι αυτό ενόψει της δημοπράτησης έργων υποδομής 13 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.