Πρέσπες: Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για το ονοματολογικό

Πρέσπες: Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία για το ονοματολογικό

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες της Μ. Πρέσπας.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι  μετέβησαν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου γευμάτισαν.

Με σκάφος μέσω της Μ. Πρέσπας έφτασαν στους Ψαράδες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στην μαρίνα των Ψαράδων τους υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος τους πρόσφερε μια ανθοδέσμη.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στον χώρο όπου θα υπογραφεί η συμφωνία και οι συγκεντρωμένοι τους υποδέχθηκαν όρθιοι και με θερμά χειροκροτήματα.

Νωρίτερα είχαν φτάσει εκεί ο  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με τον Μάθιου Νίμιτς, ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Οτέσοβο. Εκεί θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Στην τελετή της υπογραφής θα παραστούν από την ελληνική πλευρά επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή της Μακεδονίας. Το παρών θα δώσει ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Από την πλευρά της ΠΓΔΜ, θα παραστούν επίσης η αντιπρόεδρος και υπουργός Άμυνας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών και ο αντιπρόεδρος επιφορτισμένος με τα θέματα ΕΕ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συλκλαλητήριο

Στην περιοχή δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διαπιστευτεί περίπου 170 δημοσιογράφοι, εικονολήπτες και τεχνικοί, τόσο από την Ελλάδα και την πΓΔΜ, αλλά και από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Σε κάθε διασταύρωση είχαν τοποθετηθεί μπλόκα. Αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα ανεξαιρέτως, τα οποία δεν μπορούν να περάσουν αν οι επιβάτες τους δεν διαθέτουν ειδικές ταυτότητες. Για τον λόγο αυτό οι διαμαρτυρίες θα λάβουν χώρα στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τελετής. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της «Επιτροπής για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», ενώ λεωφορεία ναυλώνονται ήδη από την Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Φωτογραφία Intimenews