Στις 10 ακριβότερες ενεργειακά πόλεις της Ευρώπης η Αθήνα τον Δεκέμβριο

Στις 10 ακριβότερες ενεργειακά πόλεις της Ευρώπης η Αθήνα τον Δεκέμβριο

Στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης όσον αφορά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά βρέθηκε η Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της μηνιαίας έρευνας για τον δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρία ενεργειακών συμβούλων VaasaEET. 

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2021 δείχνουν ότι η Αθήνα ήταν η έκτη ακριβότερη πόλη ως προς τις τιμές λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα, με τα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου να πληρώνουν 0,315 ευρώ την κιλοβατώρα. Ενδεικτικά, η μέση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρωζώνη ήταν 0,24 ευρώ ενώ στις 33 πόλεις που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τσουχτερός, όμως, ήταν και ο λογαριασμός του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά της Αθήνας. Ειδικότερα, η Αθήνα είναι η 7η ακριβότερη ως προς το κόστος των λογαριασμών που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές, με την τιμή τον Δεκέμβριο να διαμορφώνεται περίπου στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αναφορικά με τις τιμές αερίου στην Αθήνα η έκθεση του HEPI τονίζει ότι οι απανωτές ανατιμήσεις της χονδρικής του φυσικού αέριου έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές λιανικής σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.